Net op tijd ontmaskerd: de luierdumpers

De geheimzinnige luierdumpers in Glimmen zijn ontmaskerd. Maandenlang werden gebruikte luiers aangetroffen in de glasbakken aan de Rijksstraatweg van het groenste dorp van de Groningse gemeente Haren. Precies op tijd kwam de politie de luierdumpers op het spoor, zegt gemeentewoordvoerder Arjen van Leeuwen.

De politie heeft wekenlang bij de glasbakken op de loer gelegen?

„Nee, dankzij een anonieme tip hebben we de daders opgespoord. De betrokken familie was hoogstverbaasd dat we hen hadden ontdekt. Die mensen beseften niet wat ze hadden aangericht. Als het nog één keer was gebeurd, waren de glasbakken weggehaald. Het recyclebedrijf pikte het namelijk niet meer dat er steeds luiers tussen de lege flessen zaten. Dat had de gemeente 1.500 euro per volle glasbak gekost.”

Waarom doen mensen zoiets?

„Om de zogeheten diftar-regeling te ontduiken. In onze gemeente worden de afvalcontainers gewogen. Hoe meer afval, hoe hoger de rekening. Ons motto is: de gebruiker betaalt. Door de zware luiers elders te dumpen bespaar je op de kosten.”

In de gemeente Zuidhorn is in april met veel succes een proef met vier luiercontainers van start gegaan. Is dat misschien iets voor Haren?

„Of je zoiets doet als gemeente is een politieke discussie. En elke keuze heeft consequenties. Toen we begonnen met het wegen van afval, kregen we net als andere gemeentes last van zwerfafval. Ook namen inwoners vuilniszakken mee in de auto om ze onderweg in andermans vuilniscontainer te droppen.”

U adviseert ouders met kinderen niet om te kiezen voor wasbare luiers?

„In die discussie willen we ons niet mengen.”

Arjen Ribbens