Marokkaan gaat niet in Marokko stemmen

Weinig Nederlanders die ook een Marokkaanse nationaliteit hebben zullen bij de komende verkiezingen in Marokko gaan stemmen. Volgens de Marokkaanse ochtendkrant As-Sabah is het aantal Marokkanen dat zich heeft laten registreren als kiezer bij consulaten en ambassades in het buitenland nihil.

Tot afgelopen vrijdag konden Marokkanen die buiten Marokko wonen zich opgeven als kiezer voor de parlementsverkiezingen in september. Het is de eerste keer dat Marokkanen in het buitenland – ongeveer 10 procent van alle Marokkanen – mogen stemmen in hun vaderland. De Marokkaanse koning Mohammed VI wil hiermee „gelijkwaardig burgerschap” promoten. Hiervoor heeft de koning de Hoge Raad voor de Marokkaanse Gemeenschap in het buitenland (CSCME) opgericht. Eerder dit jaar ontstond ophef over de deelname van Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) in een werkgroep die de koning hierbij adviseert.

Abdou Menebi, directeur van het Euro-Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling, noemt de geringe animo „logisch”. „Stemmen bij consulaten of ambassades is niet mogelijk, kiezers moeten hiervoor speciaal naar Marokko komen. Dat is belachelijk”, vindt Menebi.

Naast de praktische belemmeringen, speelt ook de gebrekkige voorlichting een rol, denkt Menebi. „Marokkanen hier zijn niet bekend met de ideeën van de politieke partijen daar.”