Het vak van rock-‘n-roll, whisky en armen vol tattoo’s

De barbier is terug van weggeweest. In Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Utrecht kunnen mannen terecht voor een trim-, scheer- of knipbeurt.Maar hoe word je eigenlijk barbier?

foto mieke meesen

‘Even de waterkoker zoeken hoor.” Barbier Martijn Houweling (33) van de Barbershop in Amsterdam zet zelden thee. Zijn klanten trakteert hij op een biertje of een whisky. Gewoon, omdat het gezellig is en omdat het er volgens hem bij hoort als je met mannen onder elkaar bent. Want vrouwen mogen dan welkom zijn in de barbierzaak in de Jordaan, ze hebben er weinig te zoeken. Houweling en zijn collega’s wagen zich niet aan lange lokken of permanentjes, ze knippen alleen heren. Die voorzien ze van een ouderwetse scheerbeurt en korte, traditionele kapsels, het liefst met een flink opgeschoren nek.

Voormalig kapper Houweling is niet de enige die het eeuwenoude vak barbier weer heeft omarmd. De traditionele barbier die in de jaren zeventig uit het straatbeeld verdween, is terug van weggeweest. Drieënhalf jaar geleden opende ‘Schorem haarsnijder en barbier’ in Rotterdam en sindsdien is de trend overgewaaid naar Amsterdam, Groningen en Utrecht.

Bij barbershop Cut Throat Barber and Coffee in de Amsterdamse Warmoesstraat zijn vier gespierde mannen aandachtig aan het scheren en knippen. Stuk voor stuk hebben ze getatoeëerde armen en een flinke baard. Dat is geen toeval, denkt barbier James Reichwein (29). Want hoewel er ook vrouwelijke barbiers zijn, is het volgens hem hoofdzakelijk een stoer mannenvak.

Typische mannengrappen

De Nieuw-Zeelandse eigenaar Tom Sadd (30) kan dit beamen. „In een barbershop hangt een mannelijke sfeer, er worden veel typische mannengrappen gemaakt. Daar moet je wel in mee kunnen gaan.” Een kapper en een barber over één kam scheren, is volgens Sadd uit den boze. „Een kapper doet alles”, legt hij uit. „Een barbier knipt alleen korte kapsels en alles wat met gezichtshaar te maken heeft.” En daarin zit dan ook de aantrekkingskracht voor klanten: „Een kapper scheert zelden een baard, wij twintig per dag. We zijn er gewoon beter in.”

Toch kom je er niet met alleen baarden scheren. „Uiteindelijk gaat het erom dat je mannen kunt knippen”, zegt Sadd. De meeste barbiers leren dat in de praktijk. Ze stappen een barbershop binnen en vragen of ze een tijd mee mogen draaien. Maar voor wie bij Cut Throat Barber and Coffee aan de slag wil, is dat niet voldoende. Sadd neemt alleen stagiairs aan met een échte barberopleiding.

Neem voormalig barman Boudewijn Jurriaans (29), die voordat hij bij Sadd stage ging lopen een zes weken durende opleiding tot barbier in Dublin volgde. „In Ierland is het vak nooit uitgestorven”, legt hij uit. „Ze hebben daar zo veel kennis.”

Jurriaans wil barbier worden omdat hij graag met zijn handen werkt, toch heeft hij de kappersopleiding nooit overwogen. „Barbier heeft een stoerder imago. Een rock-’n-roll levensstijl en veel tattoos horen daar een beetje bij.”

Naast Dublin, Londen en New York, is er sinds september ook een barbiersopleiding in Delft. Gedurende veertig weken leren aspirant-barbiers op kappersschool de Heads Academy één dag per week de kneepjes van het barbiersvak, of liever gezegd dat van herenkapper. „Want een herenkapper doet ook lang haar”, legt oprichter van de Heads Academy, Renate van Laerhoven uit (41). „Wij leiden breder op zodat barbiers hun eigen stijl kunnen kiezen.” Maar eigenaar van barbershop Pappas in Utrecht Erwin Vlug (43) vindt het onderscheid tussen herenkapper en barbier onzin. „Een barbier is gewoon een kapper, die hoofdzakelijk mannen knipt”, zegt hij terwijl hij de baard van een klant trimt.

Bang dat ze straks werkloos zijn als de baard weer uit de mode raakt, zijn de meeste barbiers niet. „Misschien doen we straks wat minder baarden”, zegt Sadd. Gelukkig voor Houweling, die de mannelijke klanten het grootste voordeel van het vak vindt. „Vrouwen zijn veel kritischer. Mannen zeuren niet.”