Leden van militie opgepakt

De Servische politie heeft gisteren acht voormalige leden van een militie, de Schorpioenen, opgepakt; ze worden verdacht van een bomaanslag op de woning van een journalist, Dejan Anastasijevic.

Bij de explosie op 13 april werd niemand gewond. Algemeen werd aangenomen dat de aanslag te maken had met de kritische berichtgeving van Anastasijevic in het weekblad Vreme.

De Schorpioenen vormden tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) een beruchte Servische militie. Op 11 april schreef Anastasijevic in Vreme over de beruchte video waarop te zien was hoe leden van de Schorpioenen in juli 1995 zes Bosnische moslims uit Srebrenica doodschoten. Hij heeft recentelijk ook scherpe kritiek geuit op een vonnis van het speciale Servische hof voor de berechting van oorlogsmisdadigers tegen vier leden van de Schorpioenen die in de video te zien waren. Ze werden tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld; een vijfde werd vrijgesproken. Volgens Anastasijevic waren die straffen veel te licht.

De aanslag op Anastasijevic veroorzaakte in Servië veel commotie, omdat hij volgens waarnemers een uiting kon zijn van een radicalisering van de Servische samenleving.(AP)