Kliniek verwisselde mogelijk sperma

Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) heeft mogelijk bij twee echtparen per ongeluk sperma verwisseld. Dit heeft het ziekenhuis vandaag bekendgemaakt. De mogelijke verwisseling werd 3 mei geconstateerd. Het ziekenhuis heeft bij de twee echtparen voorzorgsmaatregelen genomen.

De twee echtparen ondergingen een zogenoemde intra-uteriene inseminatie (iui), waarbij zaadcellen direct in de baarmoeder worden ingebracht. Wanneer dit gebeurde, wil het ziekenhuis niet bekendmaken. Bij iui worden de beste zaadcellen geselecteerd en rechtstreeks in de baarmoederholte geïnsemineerd. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting.

De iui-procedure is gebaseerd op reageerbuizen met naam, geboortedatum en kleurcodering, aldus het ziekenhuis. Een patiënt heeft een unieke kleurcodering en een eigen rek. Per ruimte vonden per tijdseenheid in het MCA hierbij altijd twee bewerkingen plaats. De twijfel is ontstaan, doordat een van de rekken achteraf anders stond dan gebruikelijk, zo meldt het MCA.

De kans dat er daadwerkelijk een verwisseling heeft plaatsgevonden, is zeer klein, zegt gynaecoloog Yvonne van Kasteren bij het MCA. Het incident is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Voor echtparen die vragen hebben over hun behandeling, heeft het MCA een telefoonnummer opengesteld. (ANP)