Indiase peperkip

3 laurierbladen5 kardemompeulen3 cm kaneelpijp2 theelepels venkelzaad3 kruidnagels1 dessertlepel urad dal, zie inleiding20 verse kerriebladeren, of 30 gedroogde, zie inleiding2 grote uien, gepeld en gesnipperd2 grote tomaten, in blokjes1 boerenkip van 1,5 kilo, in stukken (de borststukken in 2 of 3 stukjes gesneden)gehakte verse koriander, ter garnering

Verhit voor het specerijenmengsel een eetlepel plantaardige olie in een koekenpan op matig vuur. Voeg 2 eetlepels komijnzaad, 8 gedroogde rode chilipepers, 3 eetlepels korianderzaad, 1 dessertlepel venkelzaad, 1 dessertlepel zwarte peperkorrels en 1 dessertlepel wit maanzaad toe. Roerbak een paar minuten tot alles licht geroosterd is. Doe over in een kleine keukenmachine en draai fijn. Voeg 5 gepelde tenen knoflook en een stuk geschilde verse gember van 4 cm groot (grof gehakt), 1 theelepel geelwortel en 1 dessertlepel zout toe en draai tot een pasta.

Urad dal is een lichtgele spiterwt en is verkrijgbaar bij goed gesorteerde toko's. Wanneer hij geroosterd wordt, geeft hij een nootachtige smaak aan het gerecht. Af en toe zijn verse kerriebladeren bij goede toko’s verkrijgbaar. Koop anders gedroogde kerriebladeren.

Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote koekenpan waar de stukken kip naast elkaar in passen. Voeg de laurierbladeren, kardemompeulen, kaneel, het venkelzaad, de kruidnagels en urad dal toe. Roerbak een minuutje. Voeg de kerriebladeren en de uien toe. Fruit tot de ui gaar is. Schep er de specerijpasta en een beetje water door en roerbak circa 5 minuten. Voeg de tomaten toe en bak nog 3 minuten. Schep er de stukken kip door, giet er circa 3 deciliter water over en breng aan de kook. Draai het vuur lager, leg er het deksel op en laat circa 30 minuten sudderen, of tot de kip gaar en de saus dik is.

Schep als de saus niet dik genoeg is de kip met een schuimspaan uit de saus en doe in een grote dienschaal. Draai het vuur hoog en laat de saus inkoken. Schep de saus over de kip en garneer met verse koriander. Serveer met rijst.

Kim MacLean

Morgen: Orgaanvlees met salie