In actie voor Thaise prostituees

Cas van Kleef (18) reist voor Spunk door Zuidoost-Azië. Hij krijgt 50 euro per dag, waarmee hij zichzelf en mensen in zijn omgeving moet redden. In deze aflevering plakt hij posters met teksten voor faire behandeling van Thaise hoeren.

Pattaya, Thailand

Pattaya, Thailand. „When you bring girl tonight, check if she has ID please.” De receptioniste denkt dat ik ga hoerenlopen vanavond. Het spijt me nu al dat ik uit mijn appartement buiten het centrum ben vertrokken. Ik wilde midden in het nachtleven zitten. Daarom sta ik nu elke keer met een Duitser en drie Thaise meisjes in de lift. Ik ben hier om tienerprostituees te redden uit de seksindustrie en wil weten hoe westerse mannen hun Thaise vriendinnen behandelen.

Het is nog niet zo druk in de gogobar als ik om half twaalf binnenkom, maar er hangen al wel een paar meisjes in de palen. Als ik met mijn vragenlijst naast een buikige meneer neerplof, schuift hij direct zes stoelen op. Gelukkig heb ik later meer succes. Een oudere man vertelt dat hij hier al twee jaar woont. Hij heeft ook een vriendin: „Ik heb haar ontmoet in een bar en heb ik hier een huisje gekocht. Spotgoedkoop. Ik word liever door haar verzorgd dan dat ik het bejaardenhuis in ga.”

Een dikke Engelsman die elk jaar een paar keer komt, zegt: „Sommige meisjes kennen me al bij naam. Het is hier makkelijk om seks te krijgen. Ik schaam me niet. En ik betaal ze er goed voor. Moet je eens weten hoeveel rijst ze kan kopen voor haar familie na een nachtje seks. Maar wat doe jij hier, eigenlijk?” Ik zeg dat ik hier werk.

Na gesprekken met Engelsen, Duitsers en Denen (geen Nederlanders, helaas) en veel door mij betaalde biertjes ben ik er een beetje achter waar de problemen liggen. Het komt er op neer dat ze vinden dat Thaise vrouwen niet hetzelfde behandeld hoeven te worden als westerse vrouwen. De mannen komen hier met geld, en willen daar zorg voor. Of het nou seksueel of andersoortig is. Ze willen geen vrijgevochten westerse vrouwen. Veel Thaise meisjes spreken geen Engels, dus die hebben moeite hun wensen te uiten. En veel mannen gaan slecht met de Thaise prostituees om. In bars trekken ze hun shirts omhoog en de meisje doen alsof dat leuk is.

Ik wil dat deze mannen beseffen dat een Thaise vrouw net zo goed een vrouw is. In de hoop de mannen tot nadenken aan te zetten, besluit ik posters te maken. Ik zoek een paar fotootjes op internet van een Thaise vrouw met een westerse man, en zet daar zinnen boven als: „Do you have a fair relationship?” Boven een plaatje van een vieze dikke man die een barmeisje probeert te zoenen zet ik: „Is this girl an object or a human being?”Ja, heel cliché, maar ik heb even geen andere optie. Ik maak ook een poster waarop ik vraag of ze hun vrouwen net zo behandelen als westerse vrouwen en of ze wel met hun Thaise meisjes kunnen communiceren. Ik koop voor zes euro twee rollen tape en laat elk A4’tje vijfentwintig keer kopiëren.

Zondag. Ik heb de wekker gezet om zes uur, zodat er zo min mogelijk dikke mannen op straat zijn die mij in elkaar kunnen slaan. Ik teken op de kaart van Pattaya mijn plan de campagne en oefen of ik de tape soepel met mijn tanden af kan scheuren. Gaat gesmeerd. Mooi, I’m going in.

Als ik mijn eerste poster in Walking Street ophang, besef ik dat dit wel eens illegaal kan zijn. Als er een politieagent langskomt begin ik te zweten en is er niets van mijn stoerheid over. Ik doe maar wat ik altijd doe tijdens een semi-illegale daad: onnozel lachen. De agent lacht terug.

Er is best aandacht voor mijn posterplakkerij. Taxichauffeurs en barvrouwen kijken wat ik aan het doen ben. Met handen en voeten leg ik uit waarover het gaat. Een meisje grist een papier uit mijn hand en begint in haar kantoortje alles te vertalen. Als ze klaar is hangt ze de poster glimlachend op en vertelt over haar vriendinnen die westerse mannen hadden. Sommigen werden geslagen. Zomaar. Daarom vindt ze het goed wat ik doe. Na vier uur plakken ben ik terug. Missie geslaagd? Geen idee. Ik kreeg veel steun van de Pattayaanse bevolking, maar wat de dikke mannen ervan vinden weet ik niet. Als er vanavond één aardiger is tegen zijn Thaise vriendin, is mijn missie geslaagd.

Voor meer details:www.spunk.nl