Holland Regatta krijgt opknapbeurt

De vernieuwde Holland Regatta is vanaf volgend jaar onderdeel van een nieuw wereldbekercircuit voor de elf olympische zeilklassen.

Bij de nieuwe opzet van de ISAF, de internationale zeilfederatie, horen naast het zeilevenement op het IJsselmeer bij Medemblik ook de grote regatta’s van Melbourne, Hyères, Palma, Kiel en Miami.

De vernieuwing van de kalender van de olympische zeilklassen gebeurt mede onder druk van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat een „flinke opknapbeurt” eiste van het internationale topzeilen, aldus de Nederlandse ISAF-bestuurder Henri van der Aat. Consequentie zou anders kunnen zijn dat de zeilsport verdwijnt als onderdeel van de Olympische Spelen.

De 23ste editie van de grootste Nederlandse regatta wordt over twee weken bij Medemblik gevaren, onder de naam van de nieuwe sponsor, horlogefabrikant Breitling. Nieuw bij deze regatta is dat de elf medal races, de finales, voor het eerst worden verspreid over het weekeinde en dichter bij de wal worden gevaren. Bij de spreiding is ook gekeken naar de Nederlandse kansen, zei organisator Van der Aat gisteren bij de presentatie van de nieuwe sponsor.

„Op zaterdag doen we onder meer de finales van de 470-mannen en -vrouwen en op zondag laten we de medal races van de Yngling en RS:X-surfplanken varen. In deze klassen zijn de Nederlandse medaillekansen het grootst.” De regatta wil daarmee de sport „toegankelijker” maken voor het publiek, aldus Van der Aat.