HGC na elf jaar weer in de finale

Voor het eerst sinds 1996 gaan de hockeyers van HGC weer strijden om de landstitel. Gisteravond verzekerde de ploeg uit Wassenaar zich na het nemen van strafballen tegen Rotterdam van een plaats in de finale van de play-offs om de landstitel. Bloemendaal is daarin de tegenstander én favoriet voor de titel.

HGC, dat vorig jaar nog bijna degradeerde, trok gisteravond na een uiterst spannende serie van drie wedstrijden aan het langste eind. Rotterdam had zaterdag het eerste duel gewonnen (4-2). Zondag kwam HGC terug met een 1-0 zege dankzij een golden goal van de Engelse spits Barry Middleton, in de verlenging, waardoor een derde wedstrijd noodzakelijk was.

Na de reguliere speeltijd en de verlengingen stond het gisteravond 1-1 op sportpark De Roggewoning in Wassenaar. Net als afgelopen zondag had Rotterdam de beste kansen gekregen om de score te openen, maar HGC-doelman Guus Vogels stond de ambitieuze Rotterdamse club in de weg.

Na rust werd de wedstrijd, opmerkelijk genoeg, gedeeltelijk in het halfduister gespeeld, nadat enkele lampen op het hockeycomplex het hadden begeven. De arbitrage en de twee clubs hadden echter geen bezwaar om toch aan de tweede helft te beginnen.

Nadat het manco was verholpen kreeg Rotterdam dankzij een strafcorner de kans de score te openen. De Pakistaanse cornerspecialist Sohail Abbas maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheid (0-1). Pas vijf minuten voor tijd vocht HGC zich terug in de wedstrijd, net als zondag had de ploeg dat te danken aan Barry Middleton, die bij een strafcorner van Bram Lomans attent reageerde.

In de verlengingen kwamen beide clubs niet meer tot scoren. Bij de strafballen eiste doelman Guus Vogels andermaal een hoofdrol op. De international stopte de inzet van de Rotterdamse aanvoerder Mark Knowles. Daarna miste ook de Pakistaan Waseem Ahmad. Routinier Bram Lomans maakte het karwei vervolgens af voor HGC.