Hamas’ Mickey roept op tot de strijd

De Farfur-Mickey Mouse van Hamas’ Al-Aqsa-tv. (Foto AP) An image taken from Al-Aqsa TV, a station run by Hamas, shows a giant black-and-white Mickey Mouse lookalike rodent named "Farfour," or "butterfly," talking on a children's show. Hamas militants have enlisted the iconic Mickey Mouse to broadcast their message of Islamic dominion and armed resistance to their most impressionable audience, little kids. "Farfour" does his high-pitched preaching against the U.S. and Israel on a children's show run each Friday on Al-Aqsa TV. (AP Photo) ** TV OUT ** Associated Press

Grappig is de Mickey Mouse op Al-Aqsa-tv van de Palestijnse moslimfundamentalistische Hamasorganisatie inderdaad niet. Humor en Hamas gaan niet samen.

Farfur heet het stripfiguurtje in de wekelijkse tv-uitzending ‘De pioniers van morgen’. En Farfur moedigt tot ontsteltenis van de nazaten van Walt Disney en Israëlische en joods-Amerikaanse groepen Palestijnse kleuters aan „de joden te vernietigen” en de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem al schietend te bevrijden.

In het programma keuvelt Farfur, de kloon van Mickey Mouse in zwartwitte smoking, met presentatrice Sara’a en, telefonisch, met jonge kijkers, onder wie Sanabel. Op de vraag van Sara’a en Farfur of Sanabel bereid is met „haar ziel en bloed” de Al-Aqsamoskee te verdedigen antwoordt de kleuter dat zij „een martelaar” wil worden.

Farfur voegt daar dan aan toe dat niet alleen Jeruzalem/Al-Quds bevrijd zullen worden, maar alle moslimlanden die zijn bezet door „moordenaars”. Waar Sara’a weer aan toevoegt dat zij op haar beurt zal strijden tot er een einde is gemaakt aan de „zionistische bezetting” van Palestina. Een ander meisje, Rafah, mag dan vervolgens een Hamasliedje zingen waar de haat tegen de Israëliërs vanaf spat.

Of Hamas morgen het programma opnieuw zal uitzenden is nu de vraag, want de Palestijnse minister van Informatie, de kinderarts Mustapha Barghouti, heeft opdracht gegeven de uitzending te staken. Cartoons en kinderen mogen niet gebruikt worden in de Palestijnse strijd tegen de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de omsingeling van de Gazastrook, aldus de minister.

Hij reageerde daarmee op de ophef die over het programma is ontstaan nadat Palestinian Media Watch, een Amerikaans-Israëlische waakhondgroep in Washington, het programma had vertaald en verspreid onder mediaorganisaties en op internet. Pure indoctrinatie, een grove vorm van opruiïng, aldus PMW, omdat „kinderen wordt aangeleerd dat het een goede zaak is om joden te doden”.

Een woordvoerder van Al-Aqsa-tv wilde vanochtend niet zeggen of het programma inderdaad uit de lucht gehaald zal worden. Het tv-station, dat zich op een geheime locatie bevindt, staat onder rechtstreekse controle van de politieke vleugel van Hamas.