Groot-Brittannie

Called to Account Het Tricycle Theater probeert heeft een rechtszaak opgezet over de oorlog in Irak en de invloed en integriteit van premier Blair. Het theater hoopte zo vragen over deze gevoelige kwestie beantwoord te krijgen. Journalisten, parlementsleden, advocaten en andere expertgetuigen zorgden voor een ingewikkelde zaak. Dit werd tenslotte door Richard Norton-Taylor vertaald in een toneelstuk dat de uiteindelijke beslissing bij het publiek laat. Typisch Engels wordt er zorgvuldig en rustig, zonder schreeuwen of vingers te wijzen, naar de waarheid gezocht.

T/m 19 mei, Called to Account. Tricycle Theatre, Kilburn, Londen NW6, 0044 20 7328 1000 & www.tricycle.co.uk

Arturo Herrera Deze kunstenaar uit Venezuela vindt inspiratie in het reduceren van een afbeelding tot de losse onderdelen overblijven. Dan maakt hij er weer iets nieuws van, collages, schilderijen en beeldhouwwerken, foto’s en films. De expositie in Kettle’s Yard omvat een verzameling foto’s uit 2004. Deze kunstenaar, die ooit in een interview sprak over het gefragmenteerde Latijns-Amerikaanse identiteitsgevoel, zoekt ook naar de kunstzinnige vertaling van het onderbewuste. De afbeeldingen die hij vindt in bijvoorbeeld kinderboeken leven voort in een surrealistisch donkere en vreemde wereld, soms sprookjesachtig dan weer nachtmerrieachtig. Sneeuwwitje kan nog net onderscheiden worden van een melange van abstracte fragmenten.

T/m 20 mei, Arturo Herrera, Kettle’s Yard, Cambridge CB3, 00441223 352 124 & www.kettlesyard.co.uk; T/m 20 mei, IKON Gallery, Brindleyplace, Birmingham, 0044121 248 0708 & www.ikon-gallery.co.uk

En verder in Londen: T/m 7 okt, Big Bang!, het Science Museum, SW7, ma t/m zon 10-18:00u, 0044870 870 4868 www.sciencemuseum.org.uk