Geen haastklus voor loodgieter Mirek

Met een ‘Nacht van Europa’ probeerde Buitenlandse Zaken het debat over de EU aan te zwengelen. Voor de 750 bezoekers was een afwisselende avond samengesteld. „Misschien pakken we het volgend jaar groter aan.”

„Ja maar, wat doe jij nou?!” Tijl Beckand, van het BNN-televisieprogramma De Lama’s, kan er tijdens de interland ‘loodgieten’ tussen Nederland en Polen niet over uit. Waar de Poolse loodgieter Mirek keurig langs de stippellijntjes en met tien hoeken van 90 graden een waterleiding aanlegt, daar doet zijn Nederlandse collega Fridus rechttoe, rechtaan zijn werk. „Daar heb je helemaal niets over gezegd, over die stippellijntjes”, probeert Fridus zich eruit te bluffen. „Ga je ook zo creatief om met je boekhouding?”, geeft Beckand hem van repliek.

Het voorval speelde zich gisteravond af in debatcentrum Felix Meritis in Amsterdam tijdens de ‘Nacht van Europa’, één van de vele evenementen in het kader van de ‘Dag van Europa’. Gisteren werd gevierd dat op 9 mei 1950 de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een rede hield die uiteindelijk leidde tot wat nu de Europese Unie is.

Het Amsterdamse communicatiebureau Booij, Klusman en Van Bruggen stelde met een budget van 125.000 euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken een avond samen met debat, maar vooral met veel cultuur. Cabaretier Jan Jaap van der Wal riep tijdens zijn conference op tot een ‘revolutie’ om de Europese samenwerking weer uit het slop te trekken, zangeres Wende Snijders bracht chansons ten gehore en de actrices van theatergroep NTGent lieten in de gedaantes van Angela Merkel, Neelie Kroes, Ayaan Hirsi Ali en Rita Verdonk hun licht over Europa schijnen.

In de aanloop naar een nieuw Europees verdrag, ter vervanging van de weggestemde grondwet, probeert Buitenlandse Zaken het debat over de EU aan te zwengelen. Voorkomen moet worden dat ‘de burger’ zich weer overvallen voelt door voorstellen tot machtsoverdracht aan Brussel. Dat met de Nacht van Europa slechts 750 mensen werden bereikt, is voor het ministerie geen bezwaar. „Misschien dat we het volgend jaar groter aanpakken, maar de intimiteit moet bewaard blijven”, aldus een woordvoerder. Wel was geprobeerd tv-zenders te interesseren, maar die wilden niet. En dat de kritische Europageluiden van Wilders en de SP ontbraken, had volgens het ministerie praktische oorzaken. „Marijnissen en Van Bommel waren met vakantie.” De reden dat Wilders weigerde, werd niet gegeven.

Een rondgang langs vijftien aanwezigen leerde dat grofweg de helft tijdens studie of werk veel met ‘Europa’ te maken heeft. De andere helft was uit eigen interesse aanwezig. „Zo word je op een aantrekkelijke manier toch Europa ingetrokken”, zegt rechtenstudente Eefje Mensing van Charante (27), die door haar stage bij Buitenlandse Zaken nog net een kaartje kon bemachtigen. De 750 kaarten van vijf euro per stuk waren binnen een week uitverkocht.

Maar in wiens voordeel werd de interland Nederland-Polen beslecht? Met een ovationeel applaus verkiest het publiek het Poolse werk boven het Nederlandse. Mirek –naar eigen zeggen „de duurste Pool van Nederland”– heft triomfantelijk zijn armen in de lucht. Ter hoogte van zijn oksels zijn de sporen van de klus zichtbaar.