Galerieselectie

Natasja Kensmil Onder de titel Hell’s Angels laat Natasja Kensmil een serie recente schilderijen en tekeningen zien waarin een centrale rol is weggelegd voor de Romanov-familie, de laatste tsaren van Rusland. Thema’s als godsdienstwaan, bijgeloof en goedgelovigheid spelen een belangrijke rol in deze werken. Kensmil schildert in dikke, pasteuze verflagen. Met donkere kleuren verbeeldt ze de duistere kant van de mens.

Schilderijen van Natasja Kensmil. T/m 9 juni in Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Niek Kemps De beelden van Niek Kemps laten zich het beste omschrijven als ruimtes – plekken waar in alle beslotenheid een ervaring kan worden ondergaan. In galerie De Expeditie toont hij een aantal nieuwe beelden die een ‘Mogelijkheid tot een eiland’ bieden. Ze zijn gemaakt van polyester en paraffine en stralen rust en eenvoud uit. De bezoeker kan zich er terugtrekken om enige tijd te onthaasten.

Beelden van Niek Kemps. T/m 16 juni in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Scholten & Baijings Onlangs waren de felgekleurde plaids van het ontwerpersduo Stefan Scholten & Carole Baijings nog te zien op de Salone del Mobile in Milaan, nu tonen ze hun werken op de expositie Kleur in Galerie Binnen. De gestreepte dekens, geweven door de Nederlandse weverij de Ploeg, zijn gemaakt van katoen en wol en dus zeer zacht. Ook toont het duo hun Still, een driedimensionale wand, die als kamerscherm kan dienen.

Ontwerpen van Scholten & Baijings. T/m 23 juni in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Jirka Stach Vorig jaar werd Jirka Stach (1944) in zijn geboortestad Praag uitgeroepen tot Fotograaf van het Jaar. Zijn foto’s, veelvuldig gelardeerd met tekeningen, schetsen en in geheimschrift gestelde kanttekeningen, houden het midden tussen surrealistische droombeelden en wetenschappelijke onderzoeksverslagen. Computers gebruikt hij daarbij niet, liever bouwt hij zelf de instrumenten die hij nodig heeft om zijn fantasiewerelden te bouwen.

Foto’s van Jirka Stach. T/m 20 mei in Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen. Wo t/m zo 12-18u.

Evert Rodewijk Met industrieel vervaardigde, alledaagse gebruiksvoorwerpen maakt Evert Rodewijk assemblages die ogen als ruimtesculpturen. Hij rijgt de plastic voorwerpen met dunne staafjes aluminium aaneen tot vrolijk gekleurde, nog niet ontdekte planetenstelsels. De sculpturen hangen in de lucht – de wetten van de zwaartekracht lijken voor hen niet op te gaan. Gelijktijdig toont Bianca Runge een achttal nieuwe collages.

Sculpturen van Evert Rodewijk en collages van Bianca Runge. T/m 26 mei in galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder Schilderijen van Mariëlle Buitendijk t/m 3 juni in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165-C, A’dam; foto’s en video’s van Eelco Brand t/m 19 mei Galerie Torch, Lauriergracht 94, A’dam; objecten van Stephan Gripp t/m 19 mei Galerie Martin van Zomeren, Prinsengracht 276-hs, A’dam; gouaches Delphine Courtillot t/m 19 mei Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; gouaches, schilderijen en tekeningen van John Lurie t/m 19 mei Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, A’dam; installatie en grafiek van Rob Voerman t/m 30 juni in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A’dam; foto’s van Erwin Olaf t/m 9 juni in Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, A’dam; schilderijen van Maurice Braspenning t/m 26 mei in Dubbeldee galerie, Gerard Doustraat 142-144, A’dam; foto’s van Willem Diepraam t/m 1 juni HUP Photography Gallery, Tesselschadestraat 15, A’dam; tekeningen van Erzsébet Baerveldt t/m 27 mei in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; schilderijen Lara De Moor t/m 10 juni Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; tekeningen, schilderijen & beelden van Marjolijn van den Assem t/m 27 mei galerie RAM, Blekerstraat 10, R’dam; schilderijen van Eveline Visser t/m 19 mei BuroDijkstra, Keileweg 26, R’dam.