Frankrijk

Philippe de Champaigne De Franse schilder van Vlaamse afkomst Philippe de Champaigne (1602-1674), leerling van Poussin, was een groot portrettist. Hij voerde vele opdrachten uit voor Lodewijk XIII en maakte maar liefst elf portretten van Richelieu. Zijn kracht lag in de karakteruitbeelding. Ook maakte hij naam als klassieke, hoofdzakelijk religieuze, spirituele schilder. Hij werkte regelmatig voor de jansenistenabdij van Port-Royal. Maar Champaigne is in de eerste plaats een uitzonderlijk schilder door de luister van zijn kleurschakeringen en de rigueur van zijn composities. Dat is te zien op de expositie in het Palais des beaux arts van Lille. Daar is de eerste internationale retrospectief met 85 portretten, kerk- en vrome stukken afkomstig uit Europa en de VS. Deze stralen gratie en innerlijkheid uit.

T/m 15 aug in het Palais des beaux-arts van Lille, ma 14-18u, wo t/m zo 10-18u, 0320067800, www.musenor.com

Jazz De jazz behoort tot de legende van Saint-Germain-des-Prés. De clubs zijn er altijd vol ongacht op het programma. Saint-Germain heeft sinds 2000 ook zijn festival. Alweer een festival? Nee, zeggen de organisatoren ‘een festival à part’ met bekend, maar vooral jong talent en concerten, ontmoetingen, lezingen en exposities. Zoals een concert door de pianist Martial Solal in de Eglise Saint-Germain-des Prés op 15 mei en een expositie met foto’s van bekende jazzmusici door de Nederlander John van Hasselt, reporter bij Corbis, in het Café les éditeurs.

T/m 17 mei, Saint-Germain-des-Prés, Parijs, informatie 4, place Saint-Germain-des-Prés, www.espritjazz.com, 0033-156243550.

En verder in Parijs L’affaire Makropoulos (Vec Makropulos), opera van Janacek t/m 18 mei Opéra Bastille Parijs www.operadeparis.fr; Recente doeken van Miquel Barcelo t/m 26 mei galerie Yvon Lambert, www.yvon-lambert.com