Festival aan de Werf

Theatermaker Lotte van den Berg Lotte van den Berg - Begijnenstraat 42 - Het Toneelhuis WDK

In de straten en theaters van Utrecht wordt het Festival aan de Werf gehouden. Met dit keer onder meer een Spaans programma, en werk van studenten van de Utrechtse theateropleiding. Het festivalcentrum is op het Neude, waar ook band en dj's zijn te horen.

Bijzondere theatermaker Lotte van den Berg brengt twee voorstellingen. Nieuw is Gerucht. De toeschouwers worden in een enorme, geluidsdichte kist gezet en mogen door een raam naar buiten kijken. De straat is het decor. Eerder dit seizoen maakte zij in Berlijn de zwijgende voorstelling Stillen, over lichamen die in onrust zijn en gestild moeten worden. Op serene wijze laat zij de seksuele basisbehoeftes van het lijf zien: aanraking, intimiteit, samen zijn. De spelers staan op een vloer van 30.000 Poolse stukjes glycerinezeep, die overgoten worden met water. Volgens Van den Berg hunkeren de uitgedroogde zeepjes naar water, zoals het lichaam hunkert naar andere lichamen. Een boomlange, oudere heer gaat op de zeepvloer liggen en wordt gewassen door een zesjarig meisje. Een man, wiens ogen zijn afgeplakt met pleisters, worstelt met een ander man die hem op schoot wil nemen.

De ontwerper van de zeepvloer, Dries Verhoeven, staat zelf ook op het festival met U bevindt zich hier. Ook hierin overheerst het bijzondere decor. De toeschouwers worden ieder apart in een eenpersoonskamer van een hotel gezet. Ze liggen op bedden en zien zichzelf in het spiegelplafond. Dan gaat het plafond omhoog, en komen de omringende hotelgasten in beeld.

17-26 mei in Utrecht. Inl 030-2315844 of www.festivalaandewerf.nl.