FC Twente toont ontzag voor houterig AZ

FC Twente 1AZ 1

Ruststand 0-1. 13. Cziommer 0-1, 48. Bakircioglu 1-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 13.250.

Enschede, 10 mei. - AZ werd uitgeschakeld in het UEFA-Cuptoernooi, verspeelde op dramatische wijze het landskampioenschap op de slotdag en verloor de bekerfinale ongelukkig na strafschoppen. De ploeg van Louis van Gaal leed dit seizoen de grootste nederlaag tegen FC Twente (3-0). En dus ging de aanhang in Enschede er gisteravond eens goed voor zitten. Maar met het 1-1 gelijkspel in het eerste play-offduel om een plaats in de voorronde van de Champions League mocht de thuisploeg uiteindelijk niet klagen.

„Mijn spelers lopen op hun laatste benen”, zei Van Gaal na afloop ten overvloede. De trainer had in de warming-up Grétar Steinsson zien afhaken met een hamstringblessure. Zijn vervanger Julian Jenner sleepte zich ruim zeventig minuten over het veld voordat hij werd vervangen door de onervaren Jeremain Lens. Shota Arveladze zat op dat moment nog op de reservebank. De Georgische spits kon zijn knie geen volledige wedstrijd belasten en viel pas laat in.

Maar het was slechts aan houterigheid van enige spelers te zien dat AZ zondag in De Kuip een honderdtwintig minuten durende slijtageslag had gestreden. De ploeg die door het missen van drie hoofdprijzen mentaal verzwakt zou zijn, domineerde de volledige eerste helft in Enschede en kwam op voorsprong door een doelpunt van Simon Cziommer.

„Het kwaliteitsverschil was in de eerste helft veel te groot”, laakte assistent-trainer René Eijkelkamp het slappe spel van de thuisploeg. „Ik vind dat we te veel ontzag toonden voor AZ.”

FC Twente kwam strijdlustiger uit de kleedkamer en maakte gelijk via Kennedy Bakircioglu. De Zweed, van wie een overstap naar Ajax in de maak zou zijn, scoorde uit een vrije trap. Even haperde AZ, ook doordat Van Gaal Cziommer verving. De Duitser fungeerde als stoorzender in de Twentse aanvalsopbouw, maar kreeg een gele kaart voor de insinuatie dat hij in het gezicht werd geraakt.

„Ik vind dat een speler zoiets niet moet doen. Dat hoort bij beheersing”, zei Van Gaal over de middenvelder die zich ook in de bekerfinale leek te bezondigen aan toneelspel. Cziommer nam schijnbaar pissig plaats in de dug-out en stond na afloop de media niet te woord.

FC Twente kreeg goede mogelijkheden, van Jeroen Heubach en Orlando Engelaar, maar hun schoten misten het doel van Boy Waterman. En juist op het moment dat het zware slot van het voetbalseizoen zich zou moeten wreken, nam AZ het initiatief weer over. De ploeg uit Alkmaar kreeg in het laatste kwartier de beste kans via uitblinker Moussa Dembélé.

„Op voorhand is 1-1 een geweldige uitslag tegen de enige ploeg die dit seizoen tegen ons heeft gedomineerd. Achteraf gezien was meer mogelijk geweest”, zei Van Gaal die bijval kreeg van Eijkelkamp. „Ik proefde vooraf een sfeer dat wij AZ wel even zouden oprollen. Maar ik ben al blij dat we in staat waren het duel te neutraliseren. Op een dag dat er niks meer in zit moet je het gelijk houden.”

Waar de spelers van AZ lieten zien mentaal hersteld te zijn van de ontknoping in competitie en beker, keek Van Gaal nog even terug. In aanloop naar de return tegen FC Twente, aanstaande zondag, pleitte de coach voor een onderzoek naar de uitspraken van Excelsior-spits Robert Braber over betaling door Ajax-spelers bij een zege op AZ in de laatste speelronde. „Waarschijnlijk heeft de KNVB twee telefoontjes gepleegd en dat was het dan. In Spanje gebeurt het wel vaker, maar in onze cultuur kan dat niet.”