Eerste genoom buideldier in kaart

rotterdam, 10 mei. Het genoom van de grijze kortstaartopossum (Monodelphis domestica) levert voor het eerst een complete kijk op de genen van een buideldier. Vandaag publiceren internationale wetenschappers in het wetenschapsblad Nature het complete genoom van dit dier dat leeft in de regenwouden van Zuid-Amerika. Vergelijking van het opossumgenoom met dat van bijvoorbeeld de mens levert interessante informatie op over het verloop van de evolutie. De evolutionaire lijnen van buideldieren en zoogdieren met een placenta splitsten zich 180 miljoen jaar geleden, waarna ze zich ieder apart verder ontwikkelden. De meeste veranderingen in het DNA zijn sinds die tijd opgetreden buiten de genen die coderen voor eiwitten. Dat impliceert dat zoogdieren niet zozeer evolueerden door het uitvinden van nieuwe genen maar eerder door veranderingen in de moleculaire aansturing van bestaande genen. Veel van deze nieuwe stukken regel-DNA blijken afkomstig van zogeheten springende genen die zich op willekeurige plaatsen in het DNA nestelen en daardoor de functie ervan beïnvloeden.