Eerbetoon aan dode muzikant Syd Barrett

Alleen een groep met een briljante sologitarist mag lange psychedelische jams spelen, zoals Pink Floyd het deed in 1967. Op die voorwaarde organiseert producer Joe Boyd vandaag een concert ter ere van Syd Barrett, de oprichter van Pink Floyd die vorig jaar juli is overleden. In het Londense Barbican Theatre zullen onder meer Kevin Ayers, The Bees, Captain Sensible en Chrissie Hynde nummers van Barrett vertolken.

Al deze artiesten verhouden zich tot de muzikale erfenis van Syd Barrett, het popgenie dat verantwoordelijk was voor Pink Floyd-successen als Arnold Layne, See Emily play en Astronomy dominé.

Keith ‘Syd’ Barrett verscheen in 1966 als een komeet aan de horizon van de psychedelische popscene van Londen. Hij hield het er slechts enkele jaren uit. Na Pink Floyds debuutalbum The Piper At The Gates Of Dawn kostte het hem steeds meer moeite om optredens te voltooien, zijn eigen liedjes te onthouden of zelfs maar een gitaar vast te houden. Overmatig LSD-gebruik zou de oorzaak zijn geweest, maar ook werd er rekening mee gehouden dat zijn schizofrenie door het popsterrenbestaan werd aangewakkerd. Hij keerde terug naar Cambridge, waar hij bij zijn moeder woonde en zijn dagen sleet met schilderen en wandelen in het park.

In 1974 verscheen Barrett – kaal, dik en onherkenbaar – nog één keer in de studio bij Pink Floyd dat na Dark Side Of The Moon tot een supergroep was uitgegroeid. Hij kwam onaangekondigd, juist toen ze het aan hem gewijde Shine on you crazy diamond aan het opnemen waren. Na zijn dood kan een eerbetoon niet uitblijven, veertig jaar na Pink Floyds eerste hitsingle See Emily play . In het Barbican Theatre zullen alle facetten van zijn talent aan de orde komen: lieve hippieliedjes als Bike, lange psychedelische jams met bevlogen gitaarspel en onbekendere songs uit zijn kortstondige soloperiode zoals Gigolo aunt en Baby lemonade.

De titel van het tribute is veelzeggend; vrij naar Syd Barretts eerste soloplaat heet het evenement The Madcap’s Last Laugh.