Duitsland

Theatertreffen Het Berlijnse Theatertreffen is een theaterfestival dat sinds 1964 later toonaangevende regisseurs heeft geleverd. Peter Zadek en Peter Stein, Claus Peymann en Thomas Ostermeier, zij allen werden door het Theatertreffen groot. De nieuwkomer Nicolas Stemann regisseert Ulrike Maria Stuart van Elfriede Jelinek, een stuk over de mythe van de RAF. Misschien kreeg Stemann de eer om naar Berlijn te komen omdat zijn enscenering zo baldadig is: het publiek mag bommetjes naar bordkartonnen politici als Gerhard Schröder gooien. Dat past niet echt bij de ‘glamour, elegantie en poëzie’ die trendwatchers van het Duitse theater dit jaar signaleren. Tsjechovs Drei Schwestern, met reusachtige, quasi-naïeve maskers van regisseur Andreas Kriegenburg, komt dan al meer aan het signalement tegemoet.

T/m 20 mei. Inl 0049-3025489100 en www.berlinerfestspiele.de.

Grote uitvindingenWat is genialiteit? ‘De goddelijke belichaming van de in de mens levende kracht van de geest en de ideeën’. Tenminste, dat vinden de samenstellers van Genius I. Deze interactieve tentoonstelling neemt de bezoeker mee op een reis langs de grootste uitvindingen ooit. Van de vuistbijl, vier miljoen jaar voor Chr bedacht en in gebruik genomen, tot en met de uitvinding van het mobieltje reikt het spectrum, en van Albert Einstein tot en met Werner von Siemens. Verrassende dwarsverbindingen ontstaan door thema’s als ‘grenzenloze mobiliteit’, ‘elektriciteit’ en ‘grenzenloze communicatie’. Ook de locatie maakt indruk: de Völklinger Hütte is een gigantische oude mijn.

Van 13 mei t/m 30 maart in Völklingen bij Saarbrücken. Inl 0049-68989100100 en www.voelklinger-huette.org.

En verderWolkenkratzer Festival, concerten van Kim Wilde ea 12 &13/5 tegen Frankfurts skyline www.wolkenkratzerfestival.de