Duitse politie vreest geweld tijdens top G8

Een maand voor een topconferentie in Noord-Duitsland van de G8, de rijke, geïndustrialiseerde landen, hebben politie en justitie op grote schaal huiszoeking verricht in het linkse alternatieve circuit omdat tegenstanders van de top aanslagen zouden voorbereiden. Gisteravond gingen enkele duizenden linkse activisten de straat op om tegen de politieactie te demonstreren. In Hamburg kwam het daarbij tot ongeregeldheden.

Ongeveer 900 agenten doorzochten gisteren veertig woningen, kantoren en winkels in Berlijn, Hamburg, Bremen, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein. Het openbaar ministerie verdenkt linkse groeperingen ervan zich georganiseerd te hebben in terroristische groepen, die met gewelddadige acties de conferentie op 8 juni in de badplaats Heiligendamm willen ontregelen.

Politie en justitie hebben twee organisaties in het vizier die al eerder met aanslagen van zich deden spreken. Een daarvan is de „militante campagne”, die sinds juli 2005 negen aanslagen zou hebben gepleegd, onder andere op auto’s en woningen van een ondernemer, een wetenschapper, een ambtenaar en van staatssecretaris van Financiën Thomas Mirow (SPD), die nauw betrokken is bij de organisatie van de top. Een andere linkse organisatie, de „militante groep”, zou sinds 2001 25 aanslagen hebben gepleegd op overheidsinstellingen. De aanslagen zouden de weg vrij moeten maken voor een communistische wereldorde. Volgens een woordvoerder van het OM is de identiteit van 21 leden van beide groeperingen bij justitie bekend.

In Hamburg deed de politie onder andere huiszoeking in gebouwencomplex Rote Flora, een ontmoetingsplaats voor linkse activisten. Gisteravond verzamelden zich daar 2000 demonstranten. Na het invallen van de duisternis kwam het tot schermutselingen met politie waarbij vier mensen gewond raakten. Acht betogers werden gearresteerd. In Berlijn doorzocht de politie de culturele centra Mehringhof en Bethanien in Kreuzberg. Een tocht van 3000 inderhaast opgetrommelde demonstranten verliep rustig.

Politici van de Groenen en de Linkspartei bekritiseerden de huiszoekingen als spierballenvertoon en wezen erop dat met de opzichtige acties een „klimaat van escalatie” ontstaat. Attac, een actiegroep tegen globalisering, zei dat de autoriteiten met de huiszoekingen alle critici van de top in een crimineel daglicht willen stellen. De kantoren van Attac werden, aldus een woordvoerder, niet doorzocht.