DNB voor de rechter om falend toezicht op Van der Hoop

Amsterdam. Rekeninghouders van de failliete bank Van der Hoop slepen toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) voor de rechter wegens falend toezicht op de bank, die in december 2005 failliet ging. De stichting Hoop-verlies, waarbij 140 voormalige rekeninghouders zijn aangesloten, bereidt een dagvaarding voor die zij in juni wil indienen. De gedupeerde klanten zullen bij de rechter een schadevergoeding van DNB eisen van zo`n 20 miljoen euro. Uit eigen onderzoek van de stichting Hoop-verlies en drie openbare rapporten over het faillissement van Van der Hoop Bankiers concluderen de rekeninghouders dat er in de periode 2002-2005 verschillende momenten zijn geweest waarop de toezichthouder heeft nagelaten maatregelen te nemen tegen de zieltogende bank. Advocaat W.J. van Andel van de stichting spreekt van ”ernstig falen”.