Deutsche Telekom verliest veel klanten

De leegloop van het vaste telefoonnetwerk heeft bij Deutsche Telekom geleid tot een halvering van de nettowinst over het eerste kwartaal. Het bedrijf maakte in de eerste drie maanden een nettowinst van 459 miljoen euro. In dezelfde periode van 2006 was dit nog 1,09 miljard.

Dat werd vanochtend bekend bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers. Net als andere Europese voormalige telecommonopolisten lijdt Deutsche Telekom onder de toegenomen concurrentie voor vaste telefonie, die het gevolg is van de opkomst van internetbellen. Daardoor kunnen nu ook kabelbedrijven en internetaanbieders – goedkoop – telefonie aanbieden. Deutsche Telekom verloor het afgelopen kwartaal in Duitsland weer een half miljoen vaste lijnen. In het afgelopen jaar nam het aantal vaste lijnen in Duitsland met 6,1 procent af, tot 32,6 miljoen.

KPN heeft hetzelfde probleem. Dinsdag werd bij de kwartaalcijferpresentatie bekend dat het aantal vaste lijnen in een jaar is afgenomen met 11 procent, tot 6,05 miljoen aan het eind van het eerste kwartaal. KPN probeert met zijn eigen aanbod voor internettelefonie het aantal klanten dat overstapt naar de concurrent te beperken. Door grote problemen bij het aansluiten van deze klanten is het telecombedrijf daar afgelopen kwartaal minder goed in geslaagd. Het aantal nieuwe klanten voor het zogeheten internetplusbellen bedroeg in het eerste kwartaal 133.000, de helft van het aantal klanten dat KPN het kwartaal daarvoor kon bijschrijven. Volgens telecomtoezichthouder Opta is het marktaandeel van KPN op de markt voor vaste telefonie gedaald van 79,8 procent in 2005 tot 68,5 procent in 2006.

Deutsche Telekom behaalde wel hogere inkomsten met zijn mobiele divisie. Daardoor steeg de omzet van het concern met 4,1 procent tot 15,45 miljard euro. Dat was hoger dan analisten hadden verwacht. Ook in Nederland steeg het aantal mobiele klanten van dochterbedrijf T-Mobile in een jaar met 11,3 procent, tot 2,6 miljoen aan het eind van het eerste kwartaal.

Deutsche Telekom staat aan de vooravond van een omvangrijke reorganisatie. Vandaag beslist de vakbond naar verwachting of werknemers zullen gaan staken.