Dertien plagen zijn op zichzelf al horrorscenario

The Reaping. Regie: Stephen Hopkins. Met Hillary Swank, David Morissey. In 31 bioscopen. ***-- HILARY SWANK stars as Katherine and ANNASOPHIA ROBB as Loren in Warner Bros. Pictures' and Village Roadshow Pictures' supernatural thriller, "The Reaping." PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. Page, Gene

The Reaping. Regie: Stephen Hopkins. Met Hillary Swank, David Morissey. In 31 bioscopen.

Net als het Oude Testament moet The Reaping het niet hebben van fijnzinnigheid. In deze horrorfilm wordt het plaatsje Haven, de Amerikaanse variant van Staphorst, bezocht door de tien plagen die God in het boek Exodus doet neerdalen op Egypte – van een kikkerplaag tot de dood van alle eerstgeborenen. Dat is op zich al een horrorscenario. Maar wie aan het verhaal een hedendaagse vertaling wil geven, staat voor een probleem: hoe aan dit excessieve schrikbewind nog een schijn van rechtvaardigheid te geven? De krijgsgod van het Oude Testament is geen personage waarmee een filmkijker zich gemakkelijk identificeert. Regisseur Stephen Hopkins heeft zich daar knap uit gered. Hillary Swank speelt een stoere ex-predikant, die zich heeft toegelegd op het met wetenschappelijke methoden ontrafelen van vermeende wonderen. Zo komt ze ook terecht in Haven, maar dat gaat, vanzelfsprekend, zomaar niet. Critici in de VS hebben zich gestoord aan de christelijke ondertonen van The Reaping. Dat zegt meer over de huidige gepolariseerde verhoudingen rond religie dan over de film; het occulte is immers standaardingrediënt van horror. The Reaping ziet er smoezelig uit, met schokkerige beelden en extreme close ups. Dat past wel bij al die ranzige plagen.