Dark Mirror

In het plaatselijke buurthuis verzamelen zich scholieren in uniform, politici en cameraploegen. Er wordt bekendgemaakt of New Castle culturele hoofdstad van het jaar 2008 wordt. Een grootse gebeurtenis, maar met ook een lokaal tintje. In voice-over hoor je de discussie over wat culturele projecten betekenen voor een stad, voor een wijk met veel werklozen, en voor het toerisme. Creatieven moeten de stad economisch stimuleren, maar wie komt dat ten goede? Hebben de drie generaties werkelozen in de buitenwijk daar iets aan?

Nee, is luid en duidelijk het antwoord dat Mike Stubbs geeft in zijn twee video’s Cultural Quarter/ City of Culture, (2003-2004). De video’s zijn onderdeel van de expositie Dark Mirror in het Nederlandse Instituut voor Mediakunst Montevideo. De tentoonstelling wil het dierlijke in de mens blootleggen. Aanleiding was het thema van de Maand van de Filosofie: Het redelijke beest. Kunstenaar Stubbs valt met zijn documentaire en zijn politieke werk uit de toon in Montevideo waar verder vooral duistere, geheimzinnige video’s te zien zijn. Zoals The Apocalyptic Man (2002) van Sebastian Diaz Morales met geladen beelden van mensen die aan een processie deelnemen. Het gaat bij Dark Mirror vooral over groepsgedrag en de daarbij behorende rituelen zoals in de video Journey to the Lower World (2004) van Marcus Coates. De kunstenaar speelt sjamaan in een flatwoning met kitscherige schilderijtjes aan de muur. Het publiek bestaat uit de toekomstige bewoners van te bouwen sociaal-woningbouwproject. Met hun vragen gaat Coates op een spirituele reis door het dierenrijk. Als een laagdrempelige, hedendaagse Joseph Beuys probeert Coates met zijn werk te onderzoeken of er nog een plaats is voor sjamanisme in het moderne leven van nu.

Dark Mirror, t/m 19 mei in Montevideo, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.