Cementfabriek Enci mogelijk toch niet dicht

Cementfabrikant Enci in Maastricht blijft mogelijk open. De Heidelberg Cement Group, het Duitse moederbedrijf van Enci, heroverweegt de twee jaar geleden voor 2009 aangekondigde sluiting.

Een woordvoerder van Heidelberg Cement zegt dat de verbeterde marktomstandigheden de reden zijn om de sluiting van Enci nader te bezien. „De omstandigheden van twee jaar geleden, toen we de situatie onder de loep hadden genomen, zijn nu heel anders.” Sinds medio vorig jaar gaat het beter met de bouwsector, die de voornaamste afnemer is van cement.

Dat de cementindustrie er weer florissanter voorstaat, bleek wel uit de kwartaalresultaten van Heidelberg Cement. Het op drie na grootste cementbedrijf ter wereld meldde gisteren dat de winst ruim is verdrievoudigd. De nettowinst steeg tot 119 miljoen euro op een omzet van meer dan 2 miljard.

Een woordvoerder van Enci in Maastricht, de enige producent van cement in Nederland, zegt dat de markt momenteel „nationaal en internationaal” wordt verkend. Ze legt uit dat de heroverweging van de sluiting „op een gedegen manier” gebeurt. Enci meldt „begrip te hebben voor de gevoelens van onze medewerkers die duidelijkheid willen hebben over hun toekomst”. De activiteiten die zijn gericht op het vinden van vervangende werkgelegenheid zijn intussen opgeschort, aldus Enci.

Heidelberg Cement verwacht komende zomer een definitieve beslissing te nemen over de toekomst van de cementfabriek in Maastricht. „De komende maanden zullen we dit met alle betrokken partijen bespreken”, aldus de woordvoerder. Bij Enci werken momenteel nog 250 mensen.

In oktober 2004 werd aangekondigd dat er bij Enci 220 van de toen nog 350 banen moesten verdwijnen. Een brede sanering was onvermijdelijk, legde de bedrijfsleiding uit. Ook de andere Nederlandse vestigingen in IJmuiden, Rotterdam en Den Bosch werden getroffen: daar vervielen 50 banen.