Bronzen beeld van Fanny

Sebastian Coe en kunstenares Antoinette Ruiter kort na de onthulling in Hengelo. Foto Herman Engbers 9-5-2007 Hengelo Een standbeeld van Fanny Blanker-Koen wordt onthuld bij het "FBK stadion" door familie, een internationale gast sporter (oranje witte stropdas laken) bobo's en waarschijnlijk de kunstenaar (rechts?) foto: Herman Engbers Engbers, Herman

Niemand minder dan de vermaarde Britse oud-atleet Sebastian Coe onthulde gisteren in Hengelo een standbeeld van Fanny Blankers-Koen. Hij deed dat in het bijzijn van Jan Blankers, de zoon van de viervoudige olympisch kampioene.

Bij de onthulling ontbrak Fanny junior, dochter van de sprintster, die door de organisatoren van de bijeenkomst niet uitgenodigd was wegens een familietwist. Zij was daarover zeer ontstemd.

Het levensgrote bronzen beeld heeft een plaats gekregen op het plein voor het Fanny Blankers-Koen Stadion. Het kunstwerk is gemaakt door Antoinette Ruiter. Van de atlete staat ook al een standbeeld in Rotterdam, nabij diergaarde Blijdorp; een borstplastiek en ooit voor 12.000 gulden gekocht door de gemeente Rotterdam, omdat er geen plaats was in Blankers-Koens geboortestad Amsterdam.

De aanwezigheid van Coe bij de onthulling onderstreepte de hoge status die Blankers-Koen in olympische sportkringen heeft. Coe vertegenwoordigde het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen, de stad waar Blankers-Koen bij de Spelen van 1948 furore maakte. Zij won daar vier gouden medailles (100 meter, 200 meter, 80 meter horden en 4 x 100 meter) en werd op grond van die uitzonderlijke prestatie rond de millenniumwisseling gekozen tot Atlete van de 20ste eeuw.

Coe, tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter, noemde Fanny Blankers-Koen een van de founding mothers van de vrouwenatletiek.