Berlijn koerst op kortere en andere versie `Grondwet`

ROTTERDAM. Duitsland wil als EU-voorzitter de Europese impasse over een grondwet doorbreken door verregaand tegemoet te komen aan de bezwaren van critici zoals Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Polen en de Tsjechische Republiek. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt, die zich baseert op vertrouwelijke informatie van Duitse onderhandelaars. Een nieuw Europees verdrag zal volgens Berlijn aanzienlijk dunner moeten zijn dan de Grondwet. Daarnaast zouden in een nieuw verdrag extra elementen moeten worden opgenomen over milieubescherming en Europese solidariteit inzake energiekwesties. Ook zal in een nieuw voorstel expliciet verwezen worden naar de zogeheten Kopenhagencriteria. Dat zijn economische en politieke criteria waaraan nieuwkomers in de EU moeten voldoen. Dit gebeurt speciaal op verzoek van Den Haag, omdat de steun voor uitbreiding van de Europese Unie in Nederland zo geslonken is. Van de oorspronkelijke Grondwet zou alleen het deel van de bestuurlijke hervormingen van de EU worden opgenomen. Naar de Europese grondrechten zou alleen nog kort verwezen worden zodat het `grondwettelijke karakter` is verdwenen.