Belgie

O dierbaar dier De zomer in de Scheldestad staat met het festival O dierbaar Antwerpen volledig in het teken van de relatie tussen mens en dier. Zo vonden negen levensgrote plankjesolifanten van Andries Botha een nieuw tehuis in de Zoo, waar ook een fijn rariteitenkabinet te bezichtigen valt. De unieke collectie flora- en faunaboeken van de Zoo zijn te zien in de Nottebohmzaal van de Stadsbibliotheek. Museum Plantin-Moretus toont ‘wonderlycke dieren’ uit de 16de eeuw op papier. Het Rockoxhuis vroeg jeugdauteurs en illustratoren zich te laten inspireren door dieren op objecten en schilderijen uit de 17de-eeuwse collectie van dit voormalige patriciërshuis. Het resultaat op deze expositie Dierenplezier met werk van onder anderen Gerda Dendooven, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert en Carll Cneut is voor groot en klein een waar genot om te bekijken. Op dit zomerfestival verder films, stadswandelingen, theater en workshops.

O dierbaar Antwerpen, t/m 30 sept Antwerpen. Inl 0032 32320103 en www.odierbaarantwerpen.be

Kitsch, camp, design? De culturele voorhoede heeft ‘design’ altijd al wantrouwig bekeken. Kitsch wordt omarmd tot het plotseling camp geworden is, maar als je er de vinger op wil leggen is het vervluchtigd (of weer kitsch geworden). Voor de meesten van ons is het tobben, met het onderscheid. Het Designmuseum in Gent stelt de zogenaamde goede smaak nu ter discussie op de tentoonstelling Kitsch, camp of design?

Kitsch, camp of design? Designmuseum, Jan Breydelstraat 5, Gent, t/m 24 juni, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 9 267 9999 en www.design.museum.gent.be

En verder Luc Tuymans, ‘Les revenants’, t/m 2 juni, Zeno X, Antwerpen 0032 32161626, www.zeno-x.com; Kendell Geers,‘Irrespective’, t/m 26 aug., SMAK, Gent 0032 92211703, www.smak.be;