‘Alatriste’ helpt Spanjaard van 17de-eeuwse kater af

Alatriste. Regie: Agustín Díaz Yanes. Met: Viggo Mortensen, Elena Anaya, Carlos Bardem. In: 10 bioscopen. **--- Alatriste (2007) Scene uit film

Alatriste. Regie: Agustín Díaz Yanes. Met: Viggo Mortensen, Elena Anaya, Carlos Bardem. In: 10 bioscopen.

Voor een Nederlandstalig publiek is de enige echte held van Alatriste de anonieme (en niet ondertitelde!) Vlaamse soldaat die de Spaanse bezetters verwenst. We schrijven de Tachtigjarige Oorlog, en het is moeilijk om in de ondergelopen Lage Landen goed van kwaad te onderscheiden. Toch wist de Spaanse schrijver Arturo Perez-Reverte er een Spaanse held te ontdekken, de huurling Diego Alatriste y Tenorio om wie hij een hele romancyclus componeerde.

Perez-Revertes historische zelfbewustzijn hielp de Spanjaarden van hun kater aan de zeventiende eeuw af. Het was niet alleen maar inquisitie en verloren oorlogen, nee ze waren wereldheersers geweest en hadden ook hun eigen Robin Hood gehad.

Onnodig te zeggen dat de boeken als zoete broodjes over de toonbank gingen, de 25 miljoen euro voor een speelfilm waren dus snel gevonden. Die gaat met zevenmijlslaarzen door alle delen heen, met een schelmenstreekje hier en een sterk staaltje daar. Het is een saaie geschiedenisles die aan de verliezers een overwinnaarperspectief meegeeft.