Ajax begint play-offs met nederlaag, AZ gelijk

In de play-offs van de eredivisie is Heerenveen gisteravond begonnen met een thuisoverwinning (1-0) op Ajax. In Enschede speelden FC Twente en AZ met 1-1 gelijk. Komend weekeinde zijn de replays.

Heerenveen kwam al na achttien minuten spelen op voorsprong door een prachtig doelpunt van de Zweed Nilsson. Via Pranjic en Alvas kreeg hij de bal toegespeeld om met een artistiek hakje raak te schieten.

Daarmee was de toon van de wedstrijd gezet. Heerenveen drong veelvuldig aan, waar Ajax voor zijn doen matig aanvalsspel tegenover zetten. En dat terwijl trainer Henk ten Cate zijn team met aanvallende bedoelingen het veld had opgestuurd. In plaats van de geschorste middenvelder Gabri speelde rechtervleugelspits Tom de Mul.

Het rendement bleef beperkt tot speldeprikken, want echt gevaarlijk werd Ajax zelden. Het fletse optreden zal te maken hebben gehad met de slijtageslag die Ajax zondag in de bekerfinale tegen AZ heeft geleverd.

De ploeg uit Amsterdam wekte de indruk de 1-0 nederlaag in de eerste wedstrijd acceptabel te vinden.

Heerenveen deed zijn best om de score te verhogen, maar verder dan een bal tegen de lat van topscorer Alves kwam de thuisclub niet.

AZ leek in Enschede weinig last te hebben van de slopende bekerfinale. De ploeg speelde fris van de lever en domineerde de eerste helft. In die fase scoorde Simon Cziommer namens AZ. Hij nam een afgeslagen bal op het randje van buitenspel aan en passeerde doelman Bosschker. Als oud-speler leverde hem dat een striemend fluitconcert van de Twente supporters op.

FC Twente was na rust onherkenbaar en drukte AZ ver terug. De verdiende gelijkmaker volgde al snel en kwam tot stand uit een prachtige vrije trap van de Zweed Kennedy Bakirciolgu, die in de belangstelling staat van Ajax.

Op het moment dat de thuisclub leek door te drukken, nam AZ het heft weer in handen. In de slotfase kwamen kansen, waarvan die voor uitblinker Moussa Dembélé de mooiste was.

In de slotfase probeerde trainer Louis van Gaal met het inzetten van Shota Arveladze, die rust had gekregen, alsnog de overwinning te forceren. AZ slaagde niet in die opzet. Maar met het gelijkspel kon de ploeg uit Alkmaar goed leven. Bij FC Twente was men minder tevreden.