AIVD: Wilders niet geschaduwd

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ontkent het Kamerlid Wilders (PVV) de afgelopen jaren te hebben geschaduwd. Wel heeft de dienst „in het kader van de beveiliging” bijgehouden wanneer Wilders bezoeken bracht aan onder meer de Israëlische ambassade.

Dat heeft een woordvoerder van de AIVD gezegd naar aanleiding van berichten in De Telegraaf over het feit dat Wilders jarenlang geschaduwd zou zijn bij bezoeken aan de Israëlische ambassade in Den Haag. Wilders heeft premier Balkenende inmiddels om opheldering gevraagd.

In een persverklaring laat de AIVD weten dat het bericht onjuist is: „Er is nimmer onderzoek geweest naar de heer Wilders zoals in het Telegraaf-artikel beschreven.”

Wilders eist desalniettemin opheldering over de zaak. „Ben ik in het verleden of word ik momenteel op enigerlei wijze door de AIVD of haar voorgangster bespioneerd, geschaduwd, gecontroleerd, onderzocht of in de gaten gehouden op welke manier dan ook anders dan in het kader van een dreigingsanalyse?” zo vraagt hij aan Balkenende. Ook wil hij weten of zijn contacten en bezoeken aan en van derden op enigerlei wijze zijn gevolgd of vastgelegd.

In een toelichting meldt een woordvoerder van de AIVD dat Wilders slechts in het kader van zijn beveiliging is gevolgd op basis van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarbij hoort volgens de AIVD ook het bijhouden en controleren welke contacten Wilders heeft. Zo kan de dienst inschatten of er een gevaar voor een aanslag op Wilders dreigt. Wilders geldt daarbij voor de AIVD niet als verdacht persoon. Van schaduwen is dan ook geen sprake, aldus de woordvoerder.

Vorige week kwam Wilders in opspraak nadat hij eerder tegen RTL Nieuws had gezegd dat hij zich geïntimideerd voelde door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra. Bij een presentatie over de effecten van de uitspraak, dat Nederlandse moslims de helft uit de Koran zouden moeten scheuren, zou een medewerker van de NCTb gezegd hebben dat als Wilders zijn woorden anders had gekozen, de effecten in met name Arabische landen minder hevig zouden zijn. Joustra corrigeerde de medewerker. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) schreef de Kamer dat Wilders na afloop had verklaard de presentatie voortreffelijk te vinden.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel AIVD : Wilders niet geschaduwd (10 mei, pagina 2) stond dat bezoeken van het Kamerlid Wilders aan onder meer de ambassade van Israël worden bijgehouden door de AIVD . Dat is volgens een woordvoerder van de dienst onjuist.