Afghaanse parlement: verbied ISAF en de VS Talibaan aan te vallen

Kabul. Het Afghaanse Hogerhuis heeft een wetsontwerp aangenomen dat offensieve acties van buitenlandse troepen tegen Afghaanse Talibaan verbiedt en aandringt op gesprekken van de regering met de Talibaan. De wet heeft geen rechtskracht zonder eerst in het Lagerhuis te zijn aangenomen en daarna door president Karzai te zijn bekrachtigd. De Nationale Verzoeningswet is een reactie op het stijgende aantal Afghaanse burgerslachtoffers bij acties van de NAVO-missie ISAF en de door de Amerikanen geleide antiterreurmissie Operation Enduring Freedom (OEF). Volgens een verklaring van gouverneur Wafa van de provincie Helmand zijn gisteren nog 21 burgerslachtoffers gevallen bij ISAF-luchtaanvallen in de Sangin-vallei. Volgens een NAVO-woordvoerder heeft het wetsvoorstel geen onmiddellijke gevolgen voor de NAVO-operatie ISAF. ”ISAF is hier op verzoek van de Afghaanse regering en zal ook alleen op verzoek van de Afghaanse regering weer vertrekken.”