Wynton Marsalis op North Sea Jazz Festival

De Amerikaanse trompettist Wynton Marsalis is samen met het Lincoln Center Jazz Orchestra de ‘Artist in Residence’ van het North Sea Jazz Festival. Dat maakte de organisatie van het festival, dat dit jaar op 13, 14 en 15 juli plaatsvindt op vijftien podia in Ahoy Rotterdam, gisteren bekend.

Marsalis treedt elke dag op en brengt met zijn orkest twee hommages: aan de stoomtrein in Full Steam Ahead en aan de grote freejazz musicus Ornette Coleman.

Bijzonder is de komst van Coleman zelf. De 77-jarige Amerikaanse saxofonist werd onlangs als tweede jazzmusicus ooit onderscheiden met de Pulitzer Prize for Music voor zijn cd Sound Grammar. Hij treedt op met een opvallend kwartet van twee akoestische bassen en drums. De hedendaagse jazz is vertegenwoordigd met Terence Blanchard, Roy Hargrove, E.S.T en Joshua Redman. Ook Chick Corea, John Scofield en Toots Thielemans treden op.

Naar verwachting grote publiekstrekkers zijn de optredens van Steely Dan, Al Green, Paul Anka, Elvis Costello & Allen Toussaint, Snoop Dogg, Amy Winehouse en Katie Melua. Funkpionier Sly Stone komt een uitroepteken achter zijn comeback zetten.