Werken met dieren kan hobby zijn

Naam: Suzanne GrootLeeftijd: 28 jaarZoekt sinds: Eind maart 2007Zoekt: Een baan als dierenarts

Wat heb je tot nu toe gedaan om een baan te vinden?

„Sinds ik ben afgestudeerd, heb ik op tien vacatures gereageerd die op de site van de maatschappij van diergeneeskunde staan. En natuurlijk ik heb bij dierenartspraktijken laten weten dat ik een baan zoek. Maar helaas worden alleen mensen met ervaring uitgenodigd op gesprek. Ik sta ook ingeschreven bij een wervingsbureau voor de agrarische sector, maar ook daar vragen ze meer ervaring. Mijn cv op Monsterboard zetten heeft niet zoveel zin, daar kijken dierenartsen niet op als er een vacatures is. Er zijn veel meer studenten diergeneeskunde dan er banen in de praktijk zijn. Je komt er moeilijk tussen, dat is niet echt leuk. Ik kijk ook over de grens. Veel studiegenoten komen in Canada, Engeland of Nieuw Zeeland terecht.”

Je hebt dus een studie gedaan met weinig toekomst?

„Nou nee. Ik wist wel van tevoren dat er meer studenten zijn dan dierenartsen, maar het werkveld is natuurlijk wel breder dan alleen een dierenartspraktijk. Ik heb het traject landbouwhuisdieren gedaan. Denk aan koeien en kippen. Daar zit ook veel biologie en fysiologie bij. Ik zou bijvoorbeeld ook beleidsmedewerker bij het ministerie van LNV kunnen worden of bij een adviesorgaan willen werken, maar eigenlijk vind ik dat je daarvoor eerst praktijkervaring moet hebben. Mijn interesse is heel erg breed, dat maakt het voor mij best moeilijk om een baan te zoeken. Ik heb echt tegen mezelf moeten zeggen dat ik me in eerste instantie ga concentreren op het vinden van een plek als dierenarts, want anders word ik gewoon gek van de mogelijkheden. Ik werk graag met dieren, maar dat zou ook een hobby kunnen zijn. Ik zou ook wel het bedrijfsleven in willen.”

Wat kun jij daar dan brengen als dierenarts?

„Ik heb een opleiding gedaan van zes jaar op academisch niveau, waarbij je veel stof tot je neemt. Je leert analytisch denken, probleemoplossend werken en prioriteiten stellen. Ik heb in mijn studie veel vrije ruimte opgevuld met managementcursussen, want als arts ben je ook vaak ondernemer en dus heb je ook bedrijfskundige kennis nodig. Daarnaast is het een dienstverlenend beroep en moet je dus communicatief vaardig zijn. Ik kom het beste tot mijn recht in een commerciële setting en dan het liefst in een dynamische omgeving, bijvoorbeeld in projectmatig werk.”

Leendert van der Valk

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl

    • Leendert van der Valk