VS: radicale Cubaanse balling vrij

Een federale rechter in de staat Florida heeft gisteren de aanklacht wegens visumschending geschrapt die justitie had ingediend tegen de radicale Cubaanse balling Luis Posada Carrilles. Volgens de rechter zijn grove procedurele fouten gemaakt. De zaak-Carrilles leidt al jaren tot geruzie tussen Cuba en de VS.

Carrilles wordt door de linkse regeringen van Cuba en Venezuela beschouwd als terrorist. Hij stond jarenlang op de loonlijst van de inlichtingendienst CIA en beraamde verscheidene moordaanslagen op de Cubaanse leider Fidel Castro. In Venezuela is hij veroordeeld voor het via een bomaanslag laten neerstorten van een Cubaans lijntoestel bij Barbados in 1976. Er kwamen 73 mensen om het leven bij die aanslag. Carrilles wist uit zijn Venezolaanse cel te ontsnappen en zette zijn activiteiten tegen het Castro-regime later door.

De VS zitten met hem in hun maag sinds hij in 2005 illegaal het land binnenkwam. Cuba en Venezuela vroegen om zijn uitlevering. De VS weigerden dat omdat Carrilles in die landen, volgens hun, gemarteld zou kunnen worden. (AP)