Voorhoeve: verleng missie niet

De Nederlandse regering moet de missie in Afghanistan na augustus 2008 niet gaan verlengen. Dat zegt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve deze week in het weekblad Vrij Nederland. Voorhoeve vreest voor een „missie zonder einde” als Nederland niet hard onderhandelt over tijdige aflossing. „Als andere landen hun verantwoordelijkheid niet nemen komt Nederland in Uruzgan in de klem, net als indertijd in Bosnië.”

Voorhoeve was zelf minister ten tijde van de val van de moslim-enclave Srebrenica in 1995. De missie had een zwak mandaat en er waren geen duidelijke afspraken gemaakt over de opvolging. Na lang onderhandelen was alleen Oekraïne bereid Nederland op te volgen. „Als we niet nú niet duidelijk maken dat de bondgenoten niet eindeloos op ons kunnen rekenen, gaat het mis”, aldus Voorhoeve.

Nederland heeft zich tot augustus 2008 gecommitteerd aan de missie in Afghanistan. Deze zomer beslist het kabinet of de missie zal worden verlengd. Het kabinet sluit een verlenging niet uit. De internationale druk op Nederland neemt toe om ook na augustus 2008 te blijven.