Voedselautoriteit onderzoekt maïs

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) gaat twee nieuwe ladingen Amerikaans maïsglutenvoer controleren op de aanwezigheid van in de Europese Unie verboden soorten maïs. Dat heeft de VWA gisteren bekendgemaakt. De ladingen bevinden zich aan boord van schepen die gisteren aankwamen in Rotterdam. Op basis van informatie van milieuorganisatie Greenpeace vermoedt de VWA dat er „iets niet in orde is”, aldus een woordvoerder.

De partijen worden opgeslagen tot de testresultaten bekend zijn. Greenpeace werd gisteren in de haven de toegang geweigerd tot een van de twee uit New Orleans afkomstige schepen. Vorige maand trof Greenpeace een verboden stof aan in een lading maïsvoer voor dieren die begin april werd ingevoerd. Door genetische aanpassing maakt deze maïsplant gif aan tegen de maïsboorder, een insect dat de maïsplant aantast.

Greenpeace stelt dat het telen van genetisch gemodificeerde gewassen door kruisbestuiving tot onverwachte veranderingen kan leiden bij traditionele gewassen. Ook zijn volgens de organisatie de gevolgen onbekend voor mensen en dieren die genproducten consumeren. Het Openbaar Ministerie bestudeert volgens een woordvoerder de mogelijkheid een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar deze zaak, waarbij EU-regelgeving zou zijn overtreden.