Vaker astma bij kinderen van depressieve ouders

Rotterdam. Kinderen van depressieve ouders hebben drie keer zo vaak luchtwegaandoeningen als kinderen van gezonde ouders. Het effect is nog sterker wanneer ook een van de grootouders een depressie had.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarin 83 families met depressie twintig jaar gevolgd werden. De studie staat in het meinummer van het medische tijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Een op de drie kinderen met een ouder met depressie had last van zijn luchtwegen. Bij andere kinderen was dat slechts een op de acht. Andere ziektes kwamen niet vaker voor onder kinderen van depressieve ouders. De resultaten sluiten aan bij onderzoeken die vonden dat astma bij kinderen ernstiger was als de ouders psychische problemen hadden. Nieuw is dat de epidemiologen de families lang volgden, en het effect van roken meerekenden.

Dat had deels invloed: depressieve mensen in de studie rookten meer, en bezorgden hun kinderen daarmee luchtwegklachten als astma. Maar ook als daarmee rekening gehouden werd, bleef het verband bestaan. De onderzoekers denken daarom dat één mechanisme zowel de kans op depressie als op luchtwegklachten vergroot.