Ultimatum voor overlast startbaan bij Buitenveldert

Den haag, 9 mei. De luchtvaartsector heeft tot 5 juli de tijd om met een plan te komen om de geluidsoverlast rondom de Buitenveldertbaan te beperken. Dit is een van de maatregelen waarmee de Inspectie Verkeer en Waterstaat wil voorkomen dat de geluidsgrenzen rondom Schiphol voor het tweede achtereenvolgende jaar worden overschreden. Volgens de inspectie is het grote aantal vluchten op de Buitenveldertbaan de belangrijkste oorzaak voor de overschrijding van de geluidsnormen in het afgelopen jaar. De inspectie wil dat de luchtvaartorganisaties er voor zorgen dat twee weken voor het einde van het luchtvaartjaar op 31 oktober niet meer dan negentig procent van de geldende geluidscapaciteit is verbruikt. Zo ontstaat er een buffer en kan worden voorkomen dat de geluidsgrenzen net als afgelopen jaar worden overschreden.