Televisie Voorkeur

Kardinaal Simonis werd ooit beschimpt omdat hij een katholiek van de harde leer zou zijn. Nu, vlak voor zijn afscheid, wordt hij geprezen om zijn harmonieuze stijl van leiden. Terwijl zijn opvattingen er in de loop der jaren niet milder op zijn geworden, of het nu om abortus, euthanasie of het celibaat gaat. In Profiel: het wonder van Simonis. Hoe Nederland en de kardinaal naar elkaar toegroeiden. Ned. 2, 22.50-23.30u. (Foto Bas Czerwinski) 05-11-2002, Tilburg. Kardinaal Simonis geeft les op het 2-College Noord. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

actualiteiten

Eénvandaag.Nieuwsblok met een blik op de actualiteiten van vandaag. Ned. 1, 17.59-18.50u.

Netwerk. Actualiteiten. Op 20 maart werd een konvooi van Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan getroffen door een zelfmoordaanslag met een autobom. Netwerk-verslaggever Herman Vijlbrief was getuige. Hij kijkt terug met onder anderen de groepscommandant en de chauffeur van het getroffen legervoertuig. Ned. 2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. De tunnel onder de Westerschelde boezemt mensen angst in, een reportage uit Bagdad en een evaluatierapport over de organisatie van de terreurbestrijding in Nederland. Ned. 2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Talkshow. De gasten komen uit de wereld van sport, politiek, bedrijfsleven, entertainment, cultuur, criminaliteit en het maatschappelijk leven. Samen voeren zij het gesprek van de dag. Er schuift een vrouwelijke sidekick aan. Ned. 1, 23.15-0.10u.

informatief

Dossier 2300: Maatje XXS: Levensbedreigend! Tweedelige documentaire waarin een aantal journalistes extreme diëten uitprobeert. Ze doen dit in een poging om de gezondheidsgevaren die gepaard gaan met dergelijke diëten bloot te leggen. Wat is de prijs die je betaalt als je superdun wilt zijn? Afl.1. RTL 4, 22.55-23.55u.

documentaire

Uruzgan Kamp Holland. Docudrama waarin zes Nederlandse militairen en hun thuisfront worden gevolgd tijdens de ISAF-missie in Uruzgan. Afl.: Zorgen thuis. Ned. 2, 20.50-21.30u.

NET 5 Doc: Geen gezicht. Documentaire. Amie Osborn is 25 en lijdt aan het Treacher Collins syndroom. Dit is een aangeboren en ongeneeslijke aandoening van het gezicht. Bij het syndroom worden verschillende delen van het gezicht niet volledig of helemaal niet gevormd. Door deze kenmerken kunnen ademhalings-, spraak- en gehoorproblemen ontstaan. Net 5, 23.05-0.05u.

Demolition. Reportageserie over het werk van slopers. De stamkroeg van voetbalclub Nottingham Forest wordt met de grond gelijk gemaakt. En een hotel in de badplaats Torquay wordt van de kliffen geduwd. BBC, 20.00-20.30u.

Abenteuer Wissen. Wetenschappelijke documentaire. In Duitsland komt een kwart van de stroomvoorziening uit bruinkool. Maar er wordt gezocht naar een schonere manier om bruinkool te gebruiken. ZDF, 22.15-22.45u.

cultuur

Manon. Opera, gebaseerd op de roman van Abbé Provost, op muziek van Jules Massenet. Dirigent is Daniel Barenboim, de solisten zijn Anna Netrebko en Rolando Villazón. Arte, 20.15-22.45u.

Cinema.nl. Filmrubriek waarin onder meer nieuwe bioscoop- en dvd-releases worden besproken. Interview met regisseur en acteur Steve Buscemi, naar aanleiding van de première van de Amerikaanse versie van de film Interview van Theo van Gogh. Bij Dr. Cinema zit acteur Dragan Bakema, die kijkt naar zijn favoriete scene uit Songs from the second floor. En Kapitein Rob is verfilmd, met Thijs Römer in de hoofdrol. Ned. 2, 23.20-0.05u.

NPS Klassiek: Debussy Jeux en trois nocturnes. De Franse componist Claude Debussy schreef de sprankelende balletmuziek Jeux in opdracht van Sergej Diaghilev, de oprichter van de Ballets Russes, voor sterdanser Vaslav Nijinski. Nijinski schreef ook het scenario en de choreografie. In de ZaterdagMatinee werd Jeux gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van de Duitse dirigent Claus Peter Flor. Ned. 2, 0.05-0.25u.

amusement

Get smarter in a week. Is het mogelijk slimmer te worden in slechts zeven dagen? Aflevering: Test 2. Presentatie: Katja Schuurman. Ned. 3, 19.25-19.55u.

UR. Twee teams van leerlingen uit het mbo gaan met elkaar de strijd aan in een spannende uitdaging op hun eigen vakgebied. Zij worden getest op hun vakbekwaamheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. Afl.: Nature & Animals. In Malawi wacht een Nederlandse wildlife-organisatie op assistentie; de olifanten in het immense reservaat moeten in kaart worden gebracht. Een moeilijke en levensgevaarlijke opdracht die alleen kan worden volbracht door studenten met de meeste dierenkennis en lef. Welk team zal de ultieme droom werkelijkheid zien worden? Ned. 3, 20.30-21.00u.

sport

De Wedstrijden. Eredivisie play-offs. De nummers 2 tot en met 5 van de Eredivisie strijden om een ticket voor de Champions League: SC Heerenveen-Ajax en FC Twente-AZ. De nummers 6 tot en met 9 spelen om Europees voetbal. Tien, 22.10-23.40u.