Televisie Film van de dag

Mata Hari, la vraie histoire.

Het leven van Margaretha Geertruida Zelle spreekt zeer tot de verbeelding. De als Mata Hari beroemd geworden Friezin werd al door vele actrices gespeeld, onder wie Greta Garbo, Jeanne Moreau en Sylvia Kristel. De exotische danseres werd in 1917 door de Fransen als dubbelspion ter dood veroordeeld. De in 1876 geboren Margreet Zelle woonde een tijd in Nederlands-Indië. Na haar scheiding vestigde ze zich in Parijs waar ze (naakt)danseres werd onder de naam Mata Hari (Maleis voor ‘Oog van de dag’). Naar verluidt deelde ze met vele hoge officieren het bed en wisselde ze via ‘pillow talk’ geheime militaire informatie uit. Deze voor televisie gemaakte film staat bekend als redelijk historisch betrouwbaar. De hoofdrol is voor de al jaren in Frankrijk wonende Nederlandse actrice Maruschka Detmers, dus de casting klopt. Nederlands ondertiteld. (Alain Tasma, 2003, F), TV5, 21.00-22.30u.

André Waardenburg