Teken van hoop voor pers

Na PCM is nu de beurt aan Wegener om aan een Britse investeerder verkocht te worden.

Eind dit jaar moet de overname rond zijn.

Met verbazing constateerde Jan Houwert, bestuursvoorzitter van Wegener, begin 2004 dat de Nederlandse krantenuitgeverij PCM geruisloos in handen kon komen van een buitenlandse partij. PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant en nrc.next, ging enkele maanden later naar de Britse investeringsmaatschappij Apax (en kwam recent weer terug in Nederlandse handen).

Nu is Houwert van plan zijn eigen dagbladuitgeverij te verkopen aan een Britse investeerder. Krantenmagnaat David Montgomery wil zo’n 800 miljoen euro betalen voor Wegener, uitgever van regionale kranten als de Gelderlander en het Eindhovens Dagblad. Montgomery bouwt met zijn investeringsmaatschappij Mecom gestaag aan een Europees netwerk van kranten. Hij bezit verder dagbladuitgeverijen in Berlijn, in Denemarken, Noorwegen, Polen en Oekraïne.

Wegener gaat akkoord met de biedprijs, zo maakten beide ondernemingen gisteren bekend. De twee bedrijven zijn nog in onderhandeling over de rest van de voorwaarden. Montgomery staat bekend als een harde saneerder.

Het bod zou de komende weken officieel worden afgerond. De overname kan dan volgens Wegener voor het eind van het jaar rond zijn. De Nederlandse dagbladwereld wordt dan gedomineerd door drie grote partijen: de Telegraaf Media Groep (TMG), het voorgenomen fusiebedrijf van PCM en NDC/VBK, uitgever van Dagblad van het Noorden en Mecom/Wegener.

Het voorgenomen bod van Mecom komt niet als een verrassing. Vorig jaar nam de investeringsmaatschappij van Montgomery al de Media Groep Limburg (MGL) over, uitgever van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. Beide kranten waren eigendom van TMG. Ook Wegener wilde toen de Limburgse bladen overnemen. Mecom en de Telegraaf deden in maart van dit jaar opnieuw zaken. De Britse investeerder kocht 23,9 procent van de aandelen Wegener van TMG.

Mecom biedt nu per aandeel Wegener 17,70 euro in contanten of 18 euro in aandelen Mecom. De koers van Wegener sloot gisteravond op 18,25 euro, 8,6 procent hoger dan de biedprijs.

Een woordvoerster van Mecom meldt dat het bedrijf Wegener wil overnemen omdat het Nederland als een aantrekkelijke markt ziet en zijn aanwezigheid hier wil vergroten. Het bedrijf ziet ook synergie met de Limburg Media Groep, waardoor het op de kosten denkt te besparen op het gebied van drukken, automatisering en distributie.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich zorgen over de plannen. Bianca Rootsaert, secretaris dagbladen, vreest dat de overname leidt tot kostenbesparingen die de kwaliteit van de dagbladen onder druk zetten. Volgens Johan Boermann, algemeen directeur van Limburg Media Groep zijn die zorgen onterecht. „Montgomery geeft een enorme dynamiek aan ons bedrijf. Hij heeft een duidelijke visie op betaalde kranten. Dagbladuitgevers hebben toekomst als de krant beter en aantrekkelijker wordt, als ze meer activiteiten naast de papieren krant gaan ondernemen, en als het bedrijf beter wordt bestuurd.” Het bod op Wegener is volgens Boermann „een enorm teken van hoop en vertrouwen” in de bedrijfstak.