Surfen over de grens is een nachtmerrie...

Overal online zijn met mobiel internet is een genot, adverteren de providers. Behalve over de grens, zo blijkt. Wie z’n mail tijdens een vakantie in Europa wil ophalen, wacht bij thuiskomst een hoge rekening.

ROTTERDAM, 9 MEI. - Zo moet het dus niet: een vader laat zijn dochtertje tijdens een vakantie in Spanje YouTube-filmpjes kijken op zijn laptop. Aan het einde van de maand valt de telefoonrekening op de mat; de kosten voor het gebruik van mobiel internet bedragen ruim 900 euro.

Snel internet via het mobiele netwerk is bijna overal in Nederland beschikbaar. Is internetten binnen de landsgrenzen nog redelijk betaalbaar (enkele tientjes per maand), de tarieven in het buitenland zijn extreem hoog. Prijzen van twintig tot dertig euro per gedownloade MB zijn geen uitzondering.

Jeroen Elkhuizen van de website metjelaptoponline.nl is een kenner van de diverse Europese tarieven. Hij verkocht al „vele honderden” data-abonnementen: insteekkaartjes voor je laptop en een sim-kaartje waarmee je kunt internetten via een UMTS-netwerk (Universal Mobile Telephone System). Het zijn tot nu toe vooral zakelijke reizigers die een paar tientjes per maand extra over hebben om overal snel te kunnen internetten.

Internetten in Nederland is inmiddels goed betaalbaar, vindt Elkhuizen: „Bij T-Mobile kun je al voor 32,50 euro per maand onbeperkt internetten.” Helemaal naar waarheid is dat aanbod echter niet. ‘Overal internetten zonder onverwachte kosten’, adverteert de provider op zijn website. Elkhuizen: „Maar over de grens in België betaal je opeens 9 euro per megabyte.” En, zegt hij: „de tariefstructuren zijn erg ingewikkeld. Klanten houden geen rekening met zulke prijsverschillen.” Ook is bij velen niet bekend hoeveel data ze daadwerkelijk verbruiken.

KPN en Vodafone hebben plannen voor kortingen voor buitenlandse reizigers, zodat surfen op een buitenlands voordeelnetwerk 2 of 3 euro per MB kost. Maar opletten blijft nodig, zegt Elkhuizen: „Ik hoorde van iemand die op vakantie via Skype belde met zo’n dataverbinding. Hij dacht goedkoop uit te zijn, maar in het ergste geval ben je 650 euro kwijt.”

Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) wil de kosten voor mobiele gesprekken in het buitenland aanpakken, maar de prijzen voor UMTS-verkeer in het buitenland hebben weinig aandacht gekregen, bevestigt Redings woordvoerder. „Dat komt doordat het een nieuwe techniek is, waarvan weinig mensen gebruikmaken in vergelijking met de driehonderd miljoen mobiele bellers. Maar de prijzen voor mobiel internet zijn extreem hoog. Je wordt opgelicht zodra je de grens overstapt.”

Deze maand beslist het Europese parlement over een wetsvoorstel dat die extreem hoge tarieven op mobiele gesprekken verbiedt. Aan het voorstel wordt een clausule toegevoegd die de kosten voor dataverkeer in het buitenland moet drukken. De Europese Commissie wil providers „een laatste kans” geven om uit eigen beweging de prijzen aan te passen. Blijkt eind 2007 dat de tarieven voor mobiel internet niet zijn verlaagd, dan wil Reding de telecombedrijven alsnog dwingen om de prijzen te verlagen. Als het Europees Parlement het voorstel van de commissie goedkeurt, moeten de Europese ministers voor telecomzaken ook nog instemmen.

Provider Vodafone heeft concurrerende netwerken opgeroepen om de groothandelstarieven te verlagen. Dat zijn de prijzen die netwerken aan elkaar doorberekenen als klanten in buitenland van andere netwerken gebruik maken. Vodafone wil per 1 juli de tarieven beperken tot maximaal 50 eurocent per MB.

KPN (25 miljoen internationale klanten; 8,7 miljoen in Nederland) juicht lagere tarieven toe, laat een woordvoerder weten. „Maar wij zijn internationaal een kleine speler en hebben bij de tarievenonderhandelingen weinig in de melk te brokkelen.”