‘Servië moet geen lid EU worden’

De nieuwe voorzitter van het Servische parlement, de ultranationalist Tomislav Nikolic, heeft gisteren gezegd dat Servië „beter een Russische provincie dan een lid van de Europese Unie” kan zijn.

Nikolic, plaatsvervangend leider van de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij (SRS), is maandag tot voorzitter van het parlement gekozen met de stemmen van zijn SRS, de socialisten (de partij van wijlen Slobodan Miloševic) en de Servische Democratische Partij (DSS) van premier Vojislav Koštunica.

Nikolic riep gisteren Rusland op „een manier te bedenken waarop landen zich kunnen verenigen die tegen de Amerikaanse hegemonie en de EU zijn (...) Het is jammer dat Servië geen Russische provincie is, maar het kan ook geen Europese kolonie zijn”.

De president van Servië, Boris Tadic, reageerde verbeten op de verkiezing van Nikolic met de steun van Koštunica’s DSS. Hij noemde die „schadelijk voor Servië”. De president zei te hebben geconcludeerd dat de drie partijen die Nikolic in het zadel hebben geholpen, een coalitie hebben gevormd en dat ze dan ook maar een nieuwe regering moeten vormen – Servië ging op 21 januari naar de stembus maar heeft nog steeds geen nieuwe regering Hij nodigde hen uit uiterlijk vrijdag met een kandidaat-premier te komen.

De president werd om die uitlatingen door een SRS-parlementariër uitgemaakt voor „korporaal” van de EU en „vergif”.

Tot nu toe hebben Koštunica’s DSS, de Democratische Partij (DS) van president Tadic en G17 Plus, de partij van de radicale hervormers, vergeefs over een nieuwe regering gepraat. G17 Plus had gedreigd uit het coalitieoverleg te stappen als Koštunica’s partij de kandidatuur van Nikolic voor het voorzitterschap van het parlement zou steunen. Nu dat is gebeurd, trekt G17 Plus zich inderdaad terug.

De leider van de partij, Mladjan Dinkic, zei gisteren niet met de DSS te praten zolang Nikolic voorzitter blijft. Volgens Dinkic heeft hij Koštunica „honderd keer” gevraagd of hij met de Radicalen zou samenwerken en had Koštunica „honderd keer” met nee geantwoord. Hij zei dat er nu geen democratische regering komt, tenzij Nikolic wordt vervangen. (Reuters, VIP, AP)