Religieuze bezieling bij Loney, Dear

Concert: Loney, Dear. Gehoord: 8/5 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 9/5 3voor12, Desmet, Amsterdam; 11/5 Doornroosje, Nijmegen; 12/5 Ekko, Utrecht; 13/5 Vera, Groningen.

De hedendaagse alternatieve muziekscene lijkt door een bijna religieuze bezieling bevangen. Denk aan Arcade Fire, Polyphonic Spree, en het nog onbekende Loney, Dear. Deze bands maken muziek die vervoering op een pure manier wil uitdrukken, in klanken die niet tot het traditionele rockidioom horen. Hier horen we alles van klaroengeschal tot uitbundig gejubel, ondersteund door een strak verweven geheel van akoestische gitaar, strijkers, keyboard en ingehouden drumspel.

Bij Loney, Dear komen de strijkers uit een synthesizer, zoals ook de rest van het orkest daarin verstopt lijkt. De band uit Jönköping, Zweden gaf dinsdagavond een glorieus optreden dat zich laat omschrijven als gospel-voor-atheïsten, met voorman Emil Svanängen in de rol van priester. Maar dan wel een priester met een opgewonden falsetstem.

Svanängen is het brein van de groep met de lastige naam. De virtuoze multi-instrumentalist zet de liedjes in zijn eentje in elkaar. Svanängen is zo productief dat hij bij iedere tournee weer een nieuwe cd te koop aanbiedt. En dat terwijl de muziek zo bewerkt klinkt. De liedjes op de laatste twee, in ons land pas dit jaar verschenen, cd’s (Sologne en Loney, Noir), zijn gebaseerd op subtiel opgebouwde instrumentaties. Niet de structuur van couplet-refrein bepaalt de nummers, maar een zich steeds uitbreidend arsenaal van lichtvoetige klankstellingen. Daardoorheen vlieden de stemmen van Svanängen en achtergrondzangeres Malin Ståhlberg: zij jubelend, hij licht gekweld. Want het is niet alles praalzucht in het universum van Loney, Dear. Net als bij bijvoorbeeld Belle & Sebastian wordt de associatie met onschuld en perversie hier razendsnel afgewisseld.

De deadpan-uitdrukking verdween niet van Svanängens gezicht. En dat terwijl hij met zijn vier muzikanten de zaal binnen een uur van bezinning tot vervoering wist te brengen.

    • Hester Carvalho