Rebellen in Nigeria plegen aanslag op oliepijpleidingen

Lagos. Rebellen van de Beweging voor Emancipatie van de Nigerdelta (MEND) hebben gisternacht bomaanslagen gepleegd op drie grote oliepijpleidingen in de deelstaat Bayelsa in de Nigeriaanse oliedelta. MEND, dat zegt te strijden voor een groter aandeel van de Nigeriaanse olieopbrengsten, kondigde in een e-mail aan persbureaus aan door te gaan met de aanslagen op pijpleidingen, platforms en olietankers. Een lokale leider bevestigde dat er aanslagen in de gebieden Brass en Akassa hebben plaatsgehad. Pijpleidingen in het Brass-gebied voeren olie naar een terminal die doorgaans 200.000 vaten per dag verwerkt, bedoeld voor de export. Een eerdere bomaanslag van MEND, december 2005, had tot gevolg dat de olieproductie van Nigeria met een kwart verminderde. Die terugslag is Afrika`s grootste olie-exporteur nog niet te boven.