Politieke kunst gekozen voor Turner Prize ’07

De Turner Prize, Groot-Brittanië’s belangrijkste prijs voor beeldend kunstenaars, heeft dit jaar een uitgesproken politiek karakter. Alle vier de genomineerde kunstenaars maken maatschappijkritisch werk.

Favoriet bij de Engelse bookmakers is het werk van Mark Wallinger, een kunstenaar die in 1995 ook al eens genomineerd was voor de Turner Prize. Zijn installatie State of Britain is een nauwgezette reconstructie van het anti-oorlogsmonument van activist Brian Haw, die vijf jaar lang voor het Britse parlement heeft geprotesteerd tegen de oorlog in Irak. Vlak voordat Haws stellage met spandoeken in 2006 door de politie in beslag werd genomen, heeft Wallinger het object gefotografeerd. De reconstructie is nog tot eind augustus te zien in het museum Tate Britain. Onderdeel van de installatie zijn onder meer teddyberen en foto’s van gruwelijk verminkte kinderen. De kosten van de reconstructie bedroegen 130 duizend euro.

De andere drie genomineerden zijn Nathan Coley, Mike Nelson en Zarina Bhimji. Beeldhouwer en fotograaf Nathan Coley werd geselecteerd wegens zijn werk Jerusalem Syndrome, een kartonnen maquette van religieuze gebouwen in Jeruzalem. Hij is bekend van de door hem nabouwde rechtszaal waarin de daders van de aanslag in Lockerbie werden berecht.

Ook Mike Nelson werd eerder genomineerd voor de Turner Prize, in 2001. Hij bouwt labyrinth-achtige installaties die de toeschouwer desoriënteren. Het werk van fotografe en filmmaakster Zarina Bhimji is sterk autobiografisch getint. Ze werd in 1974 uit haar geboorteland Oeganda verdreven door Idi Amin. Zij zal foto’s tonen die ze maakte in Oeganda.

Het werk van de vier kandidaten wordt getoond op een expositie die dit jaar voor het eerst niet in Londen maar in Liverpool is. Daarmee blikt de Turner Prize vooruit op 2008, wanneer Liverpool Culturele Hoofdstad van Europa is.

De winnaar van de hoofdprijs van 25.000 pond wordt op 3 december bekendgemaakt. Vorig jaar won de in Groot-Brittannië werkzame Duitse schilder Tomma Abts met kleine, fijngeschilderde abstracte paneeltjes.