Oezbeekse ‘heeft spijt’

De Oezbeekse mensenrechtenactiviste Oemida Nijazova, die op 1 mei zeven jaar celstraf kreeg, is gisteren vrijgelaten nadat ze schuld had bekend. Haar straf werd omgezet in een voorwaardelijke straf.

Nijazova werkte onder andere voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Ze werd veroordeeld wegens het verspreiden van „extremistische” documenten. Volgens waarnemers werd ze in werkelijkheid veroordeeld om haar kritische publicaties over het Oezbeekse regime.

Gisteren betuigde Nijazova spijt. Voor een rechtbank – en in het bijzijn van journalisten en diplomaten die bij het oorspronkelijke proces niet aanwezig mochten zijn – zei ze „eerlijk de misdaden te betreuren die ik ongewild heb begaan”. „Ik ben diep teleurgesteld door sommige organisaties waarmee ik heb gewerkt. Ons werk was bevooroordeeld en heeft mijn volk geschaad.”

Waarnemers brengen de vrijlating in verband met de beslissing die de EU spoedig gaat nemen over verlenging of intrekking van sancties tegen Oezbekistan. (Reuters)