‘Mafkees’ wil eerlijke kans bij zijn AZ

Kees Luijckx hield met Excelsior AZ van de titel, hoewel de 21-jarige eigendom is van de club uit Alkmaar.

Nu probeert hij Excelsior in de eredivisie te houden.

Ze hadden het hem nog zo mooi gevraagd, de supporters van AZ. Op het forum van de club uit Alkmaar noteerde een fan voor de kampioenswedstrijd op Woudestein: „Kees, waag het niet Jan Vertonghen te imiteren!!” Vertongen is door Ajax uitgeleend aan RKC Waalwijk en scoorde voor zijn nieuwe club begin april de 2-2 tegen Ajax. Daardoor verzuimde Ajax de leiding in de eredivisie over te nemen van PSV, dat de avond daarvoor met 2-1 had verloren bij NEC.

Maar ook Luijckx speelde vervolgens een sterke wedstrijd met Excelsior tegen AZ. „Waar is die mafkees mee bezig?”, schreeuwde AZ-verdediger Stijn Schaars in de catacomben van Woudestein na de met 3-2 verloren wedstrijd, waardoor de titel alsnog naar PSV ging. Sindsdien is het aantal pagina’s over de 21-jarige middenvelder uit Castricum op het internetforum van de club uit Alkmaar vervijfvoudigd. De één verguist hem, de ander prijst zijn professionele gedrag en hoopt dat de speler van Jong Oranje snel terugkomt naar het DSB Stadion in Alkmaar.

Kees Luijckx begrijpt de commotie wel, en de frustratie van Schaars. „Ik had het ook heel leuk gevonden als AZ kampioen was geworden, uiteraard. Maar ik speel nu voor Excelsior en doe hier mijn best. Het was ook een mogelijkheid om me aan het bestuur en de technische staf te laten zien. Als ik zonder inzet had gespeeld, was het ook niet goed geweest. Louis van Gaal was trouwens een van de eersten om me nadien te feliciteren met mijn wedstrijd”, vertelt de rustige Noord-Hollander.

Het is geen moment in zijn gedachten opgekomen om niet te spelen tegen AZ. „Ik had het wel leuker gevonden als ze eerder kampioen waren geworden en de wedstrijd niet zo belangrijk was geweest. Maar dat heb je niet in de hand. Maar niet spelen was voor mij geen optie. Ik wilde me laten zien.”

Hij is er de afgelopen week uiteraard wel op aangesproken, in Castricum, het kustplaatsje vlak bij Alkmaar. „De ene was blij voor me, de andere niet. Maar de mensen die de wedstrijd hadden gezien waren wel positief over me, al hadden ze AZ uiteraard graag zien winnen. Ik besef dat het verwarrend is, zeker voor de supporters. De meesten kunnen het wel relativeren, maar boze fans heb je altijd. Maar als ik echt slecht had gespeeld, waren de Excelsior-fans ook niet blij geweest.”

Niet alleen Luijckx en Vertonghen, maar ook het jonge PSV-talent Ismaïl Aisatti kwam eerder in zo’n situatie terecht. Hij speelde met FC Twente een flauw duel bij ‘zijn’ PSV, nadat de media een hele week hadden gespeculeerd over zijn optreden.

„Het hoort nu eenmaal een beetje bij het voetbal, je kunt er weinig aan doen”, vindt Luijckx. Hij is zeker tegen een algemene regel die huurlingen verbiedt tegen hun eigen ploeg te spelen. „Als de clubs dat niet willen, moeten ze dat maar in het contract opnemen. Dat zou een optie kunnen zijn. Dat kan in andere landen ook.”

Hoezeer de huurling het ook naar zijn zin heeft in Rotterdam, hij wil graag terug naar Alkmaar. Hij heeft er nog een contract voor een jaar. Volgende week zit hij rond de tafel met de staf van AZ, dan weet hij wellicht meer. „Maar ik wil uiteraard een eerlijke kans op een basisplaats, zonder die te eisen. Maar als ik moet kiezen tussen een seizoen op de bank of de tribune bij AZ en een jaar in de eredivisie met Excelsior in de basis, is de keuze uiteraard snel gemaakt.”

Maar AZ is voor later. Eerst probeert Luijckx, die deze zomer ook het EK speelt met Jong Oranje in eigen land, Excelsior in de eredivisie te houden. Vanavond begint de nacompetitie voor de Rotterdamse club met een duel uit bij Veendam, ook al een club waar Luijckx voor uitkwam.

Van stress of druk is op Woudestein weinig te merken. Er wordt vrolijk gedold op de training. En er wordt gelachen om het bericht dat Ajax 7.000 euro per speler zou hebben beloofd om te winnen van AZ. Luijckx heeft nog niets op zijn giro gezien, de anderen ook niet. Dus wordt er even gelachen en gaat het leven verder. „Dat is hier altijd zo, iedereen is rustig en relaxed, dat vind ik wel fijn. Maar we beseffen wel dat er gewonnen moet worden. Met deze selectie moeten we gewoon op het hoogste niveau kunnen blijven. Die andere clubs spelen voor promotie, wij voor behoud. Dat is een andere instelling, ja. Maar we gaan zeker niemand onderschatten. Excelsior moet gewoon in de eredivisie blijven.”

Bekijk de discussie over Luijckx op www.azfanpage.nl