‘Mafkees’ Luijckx niet onder indruk van rel

Kees Luijckx hield met Excelsior vorige week AZ van de titel. Dat werd de huurling van de club uit Alkmaar niet in dank afgenomen. „Niet spelen was voor mij geen optie.”

Rotterdam, 9 mei. - Ze hadden het hem nog zó gevraagd, de supporters van AZ. Op het internetforum van de club uit Alkmaar noteerde een fan voor de kampioenswedstrijd op Woudestein: ‘Kees, waag het niet Jan Vertonghen te imiteren!’ Vertongen is door Ajax uitgeleend aan RKC Waalwijk en scoorde voor zijn nieuwe club begin april de 2-2 tegen Ajax. Daardoor verzuimde Ajax de leiding in de eredivisie over te nemen van PSV, dat eerder met 2-1 had verloren bij NEC.

Maar ook Luijckx speelde vervolgens een sterke wedstrijd met Excelsior tegen AZ. „Waar is die mafkees mee bezig?”, schreeuwde AZ-verdediger Stijn Schaars in de catacomben van Woudestein na de met 3-2 verloren wedstrijd, waardoor de titel alsnog naar PSV ging. Sindsdien is het aantal pagina’s over de middenvelder uit Castricum op het fanforum van de club uit Alkmaar vervijfvoudigd. De één verguist hem, de ander prijst zijn professionaliteit en hoopt dat de 21-jarige speler van Jong Oranje terugkeert naar het DSB Stadion.

Kees Luijckx begrijpt de commotie wel, en de frustratie van Schaars. „Ik had het ook heel leuk gevonden als AZ kampioen was geworden, uiteraard. Maar ik speel nu voor Excelsior en doe hier mijn best. Het was ook een mogelijkheid om me aan het bestuur en de technische staf te laten zien. Als ik zonder inzet had gespeeld, was het ook niet goed geweest. Louis van Gaal was trouwens een van de eersten om me na afloop te feliciteren met mijn wedstrijd.”

Het is geen moment in hem opgekomen om niet te spelen tegen AZ. „Ik had het wel leuker gevonden als ze in een eerder stadium kampioen waren geworden en de wedstrijd niet zo belangrijk was geweest. Maar dat heb je niet in de hand. Niet spelen was voor mij geen optie. Ik wou me laten zien.”

Hij is er de afgelopen week uiteraard wel op aangesproken, in zijn woonplaats Castricum, het kustplaatsje vlak bij Alkmaar. „De een was blij voor me, de ander niet. Maar de mensen die de wedstrijd hadden gezien waren positief over me, al hadden ze AZ graag zien winnen. Ik besef dat het verwarrend is, zeker voor de supporters. De meesten kunnen het relativeren, maar boze fans heb je altijd. Als ik echt slecht had gespeeld, waren de Excelsior-fans ook niet blij geweest.”

Niet alleen Luijckx en Vertonghen, ook Ismaïl Aisatti kwam eerder in zo’n situatie terecht. Hij speelde met FC Twente een flauw duel bij ‘zijn’ PSV, nadat de media een hele week hadden gespeculeerd over zijn optreden. „Het hoort nu eenmaal een beetje bij het voetbal, je kunt er weinig aan doen”, vindt Luijckx. Hij is tegen een regel die huurlingen verbiedt tegen hun eigen ploeg te spelen. „Als de clubs dat niet willen, moeten ze het maar in het contract zetten. Dat is een mogelijkheid.”

Hoezeer de huurling het ook naar zijn zin heeft in Rotterdam, hij wil graag terug naar Alkmaar. Hij heeft er nog een contract voor een jaar. Volgende week zit hij om de tafel met de staf van AZ. „Maar ik wil uiteraard een eerlijke kans op een basisplaats, zonder die te eisen. Maar als ik moet kiezen tussen een seizoen op de bank of de tribune bij AZ en een jaar in de eredivisie met Excelsior in de basis, is de keuze uiteraard snel gemaakt.”

Maar AZ is voor later. Eerst probeert Luijckx, die deze zomer ook in eigen land het EK speelt met Jong Oranje, Excelsior in de eredivisie te houden. Vanavond begint de nacompetitie voor de Rotterdamse club met een duel bij Veendam, ook een club waar Luijckx voor uitkwam.

Van stress of druk is op Woudestein weinig te merken. Er wordt vrolijk gedold op de training. En er wordt gelachen om het bericht dat Ajax 7.000 euro per speler zou hebben beloofd als ze zouden winnen van AZ. Luijckx heeft nog niets op zijn giro gezien, de anderen ook niet. Overigens liet de KNVB gisteren weten af te zien van een onderzoek naar de zaak.

Luijckx: „Iedereen is hier relaxed, dat vind ik wel fijn. Maar we beseffen wel dat er gewonnen moet worden. Met deze selectie moeten we op het hoogste niveau kunnen blijven. Die andere clubs spelen voor promotie, wij voor behoud. Dat is een andere instelling. Maar we onderschatten niemand. Excelsior moet gewoon in de eredivisie blijven.”

Bekijk het speelschema van de nacompetitie op www.knvb.nl